Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Jansson: Visst kan vindkraft inkluderas i energibalansen

Karl-Erik Andersson (FP) har under senare tid i VLT på olika sätt försökt bevisa kärnkraftens förträfflighet främst genom att berätta om hur dåliga och dyra alternativen är. Framför allt menar han att vindkraften är oekonomisk och svår att reglera.

Sverige har fantastiska möjligheter att inkludera stora mängder vindkraft i sin energibalans, genom den stora delen lättreglerad vattenkraft. Man kan lätt stänga vattenkraftverk när tillgången på vindel är god och därmed spara vatten i magasinen till tider med svagare vind.

Kärnkraftsförespråkarna har i 30 års tid bekämpat och motarbetat alternativen. Just nu gäller det att förhindra en stor utbyggnad av vindkraften eftersom stora mängder el inom de närmaste åren skulle försvåra beslut om byggande av nya kärnkraftverk.

Myten man försöker bygga, att vi inte kan reglera vindkraften i Sverige, blir något haltande när man som besökare ser det stora antalet vindkraftverk i Danmark.

Ytterligare exempel är att ABB fått en order från Tyskland på fem miljarder på utrustning för att få iland elen från havsbaserad vindkraft. I England har det nyligen fattats beslut om en utbyggnad av vindkraften för 825 miljarder dollar till 2020.

Man kan undra om beslutsfattarna i Danmark, Tyskland och England har sämre omdöme än kärnkraftsintressenterna i Sverige?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel