Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla och Gun var först ut i Ica-skolan

 
Nostalgi - 50-talet
Visa alla artiklar

1951 fick Gun Berglund sitt första jobb som butiksbiträde. Butiken låg på Hållgatan 21, ett hus som nu har adress Västra Ringvägen. Hon var 17 år och inte så kaxig.

Gun hette Andersson på den tiden och fick efter några år en jobbarkompis som hette Ulla Enbom. Den vänskapen firar snart 60 år.

– Tänk om alla på Ica-Maxi skulle springa runt i vita rockar, som vi gjorde. Det skulle se bra underligt ut! Gun Berglund skrattar gott. Hon och väninnan Ulla Fyhr är några av er som tyckt det varit roligt med butiksbilder här på nostalgisidan.

Väninnorna hörde av sig för att berätta att de var de första eleverna från Västerås som gick Ica-skolan. En korrespondenskurs för butiksbiträden.

Frågorna kunde lyda: Har ni denna månad gjort något verkligt explosivt extra som blivit uppmärksammat? Här gällde det butikens skyltning.

Eller: Har du i dag hållit allt vad du lovat kunderna?

– Det var bara vi på Dellbrants specerier och en butik till i stan som fick sälja pilsner, så vi kände alla pilsnergubbar i stan, säger Ulla Fyhr.

De båda fick sköta affären helt själv ibland, när ägaren var på semester till exempel.

– Vi är från landet båda två och ordentliga, så det gick bra. Och det fanns inte i vår tankevärld då att butiken skulle kunna rånas, säger Gun Berglund.

Minst roligt då?

Nja, att gå med tunga matkorgar till kunderna, tycker båda.

Men det fanns inget som kändes farligt eller trist.

I den här artikeln ser du bilder på huset (som fortfarande finns kvar), där butiken låg. Det är huset vid foten av oxbacken, där bland annat Ceders restaurang ligger idag.