Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla Persson (S): Regeringen saknar den rätta viljan

Svenskt Näringsliv har nyligen presenterat en rapport där man påvisar att konjunkturen i Västerås och Västmanland börjat återhämta sig. Förbättrad konjunktur betyder normalt även att företagens orderböcker fylls på och att tillväxten tar fart.

Rapporten grundar sig på en företagarpanel med 330 företag i länet. Hälften av företagen har haft behov av att rekrytera i genomsnitt fem nya medarbetare.

Det är positivt att det går bra för företagen i Västerås och Västmanland. Ökad tillväxt betyder ökat behov av arbetskraft. Det ger i sin tur ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet.

Men det finns ett allvarligt problem som också redovisas i rapporten. Det är att företagen inte kan få tag på medarbetare med rätt kompetens trots att arbetslösheten är hög. Företagen misslyckas med fyra av tio rekryteringar. 40 procent av de nya jobben blir alltså inte av.

Detta medför enligt rapporten att företagen måste tacka nej till ordrar och att tillväxten hämmas. Därmed får färre jobb, samtidigt som arbetslösheten blir onödigt hög.

För att det ska bli bättre matchning mellan den kompetens som företagen behöver och den kompetens som de arbetslösa har behövs utbildning och kompetensutveckling. Det är vad som behövs för att fler arbetslösa ska få möjlighet att söka och ta de jobb som företagen erbjuder.

Företagen och Svenskt näringsliv ser problemet med flaskhalsarna. Vi i Västerås stad ser också problemet.

Därför blev jag både besviken och upprörd när regeringen i vårbudgeten skriver att man inte ser några tydliga tecken på att det finns flaskhalsar.

Men den bristande matchningen är ett problem. Regeringen borde lyssna mer till företag och kommuner som dagligen och stundligen möter matchningsproblemen

Hade regeringen gjort det hade man satsat på utbildning och kompetensutveckling för länge sedan.

Tyvärr har regeringen inte haft den rätta viljan och har det fortfarande inte. Nu blir människor är arbetslösa helt i onödan samtidigt som tillväxten hämmas genom att företagen måste tacka nej till order.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel