Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla Persson vägrar svara om Ryanair-kritik

Ryanair anklagas för lönedumpning och urholkad arbetsrätt. Men Ulla Persson (S) vill inte svara hur kommunens avtal med flygbolaget går ihop med socialdemokratisk ideologi.

Kritiken mot Ryanair växer. Men i Västerås stad har Ryanair en trogen partner. Flygplatsen bär sig inte och kommunen täcker upp underskott om ungefär 100 miljoner kronor per mandatperiod. Även om flygplatsens avtal med Ryanair är hemligstämplat har det framkommit att bolaget betalar lägre avgifter än konkurrenterna. En del av Ryanairs vinster kan därför sägas komma ur subventioner från kommuner som till varje pris vill behålla sin flygplats.

S-gruppledaren Ulla Persson (S) är också kommunstyrelsens ordförande i Västerås och har många gånger klubbat igenom miljonsubventionerna. Men ansvar – politiskt eller moraliskt – för stadens mellanhavanden med Ryanair tycker hon inte att hon har.

– Jag tänker inte kommentera det. Jag tycker att ansvaret ligger på flygplatsstyrelsen, säger hon till VLT.

Flygplatsens ordförande är den betydligt mindre namnkunniga Lena Söderberg (S). På frågan om hon inte ser problem med att Ryanair agerar så helt i strid med socialdemokratiska värderingar svarar hon undvikande.

– Jag vet ju inte om det är så. Jag har aldrig talat med deras piloter, bara läst om det i media, säger hon.

Men om det nu är så – är flygplatsen så viktig att det är värt att kompromissa med värderingarna?

– Det är inte flygplatsstyrelsens sak att besvara, den frågan måste du ställa till kommunstyrelsen.