Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulrika von Knorring: Öppna förskolan i Surahammar är bra för barn och föräldrar

”Vi måste prioritera” säger socialnämnden i Surahammar och beslutar att öppna förskolan i fortsättningen får klara sig utan personal. Ordförande Patrik Boström menar att verksamheten borde fungera ändå, som en ”mötesplats för föräldrar som inte har sina barn på förskola”.

Nu vill jag bara försäkra mig om att man verkligen vet vad det är man vill prioritera bort – det låter nämligen inte så. Visst är öppna förskolan en fantastisk mötesplats för föräldrar vars barn inte är på förskolan (oftast småbarn som inte har börjat förskolan ännu och deras äldre syskon som bara har rätt till förskola 15 timmar i veckan). Men en bemannad öppen förskola fyller flera andra funktioner som är viktiga för hela samhället.

Men en bemannad öppen förskola fyller flera andra funktioner som är viktiga för hela samhället.

Det är inte lätt att vara förälder, och oron över om man gör rätt är en ständig följeslagare för många. BVC kan vara ett bra stöd, men efter den första tiden med täta besök känner man sig lätt ensam i sitt föräldraskap och tröskeln att ringa och be om råd kan vara hög.

Däremot kan ett samtal över en kopp kaffe i en avslappnad miljö på öppna förskolan göra att man vågar ställa sina ”dumma frågor”. En erfaren förskollärare kan också agera förebild och visa på ett bra förhållningssätt gentemot barn, vilket är långt ifrån självklart att alla har med sig från sin egen ursprungsfamilj. Här i Surahammar håller Monika Johansson på öppna förskolan dessutom föräldrakurser som ett extra stöd.

Däremot kan ett samtal över en kopp kaffe i en avslappnad miljö på öppna förskolan göra att man vågar ställa sina ”dumma frågor”

Surahammars öppna förskola har också en mängd aktiviteter som främjar såväl anknytning mellan förälder och barn som barnets språkutveckling – aktiviteter som kräver utbildad personal. Region Västmanland drog förra året igång satsningen Språkfrö Västmanland – tillsammans för små barns språkutveckling.

Tanken är att om alla resurser kring det lilla barnet samarbetar kan vi nå målet att alla barn ska få ett rikt och välutvecklat språk, något som är en förutsättning för en god hälsa och för att kunna fungera i samhället. Här har personalen på en öppen förskola stor möjlighet att bidra då de träffar föräldrar och barn tillsammans under kravlösa former, ofta flera gånger i veckan. De bygger relationer med både föräldrar och barn på ett sätt som få av oss som arbetar med barn får chansen att göra.

Här har personalen på en öppen förskola stor möjlighet att bidra då de träffar föräldrar och barn tillsammans under kravlösa former, ofta flera gånger i veckan

Det är min övertygelse att varje krona man sparar på barn och unga får man betala tillbaka hundrafalt någon annanstans. Genom att familjer i behov av stöd inte upptäcks och får den hjälp de behöver, vilket kanske kommer att kräva sociala insatser längre fram (läs gärna vad Skolverket har att säga om detta i ”Nationell uppföljning av öppen förskola”). Eller genom att barns språkutveckling inte stimuleras vilket leder till sämre skolresultat och i förlängningen till att fler har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Så – vet ni verkligen vad det är ni sparar in på?

Ulrika von Knorring

barnbibliotekarie och småbarnsförälder

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel