Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underkylt regn och regn på kalla ytor

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

SMHI gick under fredagen ut med en varning för underkylt regn eller regn på kalla vägbanor. Vad är egentligen skillnaden?

Annons

 I praktiken ingen, det fryser på i bägge fallen. Vadå underkylt regn, Fryser inte vatten vid noll grader? Svaret är ungefär: nja, det beror på… För att vattendroppar normalt ska frysa fordras att det innehåller fryskärnor, dvs små föroreningar kring vilka iskristaller kan byggas.

Om vattnet är absolut rent finns inga sådana kärnor och vattnet kan vara flytande även vid minusgrader. En molndroppe har en diameter på ca 0.02 mm och helt rena sådana droppar har i kondensationskammare visat sig frysa spontant först vid -40º C. Nu är molndroppar vanligtvis inte helt rena, men vattenmoln är ganska vanliga ned till –10º C och har observerats vid –35º C eller lägre.

När det gäller underkylt regn handlar det i regel om regndroppar från en varmfront som faller ned genom en kil av kalluft nära marken och underkyls. När de träffar marken fryser de omedelbart och det kan bli rejält halt. Men halka kan också uppstå när droppar med temperatur över noll grader träffar en vägbana som kanske kylts ner mot 10 minusgrader, då har vi det som kallas regn på kalla vägbanor. Inte ett äkta underkylt regn, men som sagt, effekten blir densamma.