Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undermän på egna ben

Cirkus Cirkör kommer på julbesök till Västerås med en show om manliga akrobater som inte längre har några kvinnor att kasta upp i luften.

I akrobatikens värld är det vanligt med en man och en kvinna som ägnar många års tuff träning för att öva in ett program. Inte sällan blir de under tiden ett par också i privatlivet.

Men vad händer när cirkuspartner bryter med varandra? Funderingar kring detta ligger bakom föreställningen Undermän.

– Det handlar om kvarlämnade män. Stora och starka män som öppnar upp sig och tar hand om varandra, säger regissören Olle Strandberg.

Föreställningens tre män är kraftfulla, robusta och proffs på att vara undermän – att lyfta och balansera andra. Men betydligt mindre vana vid att själva göra akrobatiska luftfärder.

– Mycket handlar om att våga släppa kontrollen. Vi försöker inte göra det vackrare än vad det är men försöker hitta skönheten i de rörelser som är.

Undermän liknar inte något annat Cirkus Cirkör gjort, framhåller Olle Strandberg. För en gångs skull får stöttepelaren kliva fram och vara den som glänser.

– Det handlar om att gå vidare och att inte ge upp hoppet. Det är en ganska upplyftande föreställning.

Det blir hela sju föreställningar på Västerås teater med premiär 21 december.

Efter premiären i våras har Undermän spelats både runt om i Sverige och i flera andra länder i Europa. De talade partierna i showen är på engelska.

De tre akrobaterna Mattias Andersson, Matias Salmenaho och Peter Åberg har tidigare arbetat internationellt och har en gedigen bakgrund som undermän. På scen kompletteras de av musikern Andreas Tengblad.