Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersköterska gjorde 130 otillåtna sökningar i journaler – åtalas för dataintrång

Under ett års tid gjorde sköterskan över hundra otillåtna slagningar gällande patienter på en vårdinrättning i Västerås. Nu har hon åtalats.

Det var när kvinnans arbetsgivare, en vårdinrättning i centrala Västerås, gjorde en kontroll av vilka slagningar som hade gjorts i datorerna under 2016 som brotten upptäcktes.

Det visade sig att undersköterskan under ett års tid hade gjort närmare 130 otillåtna sökningar i patientjournaler. Kvinnan, som är i 30-årsåldern, har nu åtalats för dataintrång.

Enligt åklagaren hade undersköterskan ingen rätt att titta i patientjournalerna då hon varken deltog i vården av patienterna som hon kollade upp. Hon behövde inte heller uppgifterna i journalerna på något annat sätt i sitt arbete. Kvinnan har också medgett att hon kände till vilka sekretessregler som gällde på vårdcentralen.

Då varje slagning i en patientjournal registreras finns nu en logg-fil av de otillåtna slagningarna på vårdinrättningen med bland åklagarens bevisning mot kvinnan.