Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersköterskan fårdoktorshatten idag

Sarah Wägnert är undersköterskan som fick en lag - Lex Sarah - uppkallad efter sig. Idag får hon doktorshatten - hedersdoktor - i Västerås.

1997 slog Sarah Wägnert larm om missförhållanden på ett äldreboende och fick en hel lagtext – Lex Sarah – uppkallad efter sig. I dag blir undersköterskan från Kvicksund hedersdoktor vid en stor ceremoni i Västerås.

– Det känns bra. Det är lite pirrigt, men jättekul, säger Sarah Wägnert med glittrande glad röst.

Hon jobbar kvar inom vården, som undersköterska, men har numera flyttat till Kvicksund. Hennes arbetsplats är Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Själv vågade du slå larm om missförhållandena på den arbetsplats som du arbetade på, men hur är det i dag? Har de vårdanställda blivit mindre rädda? Vågar de slå larm?

– Jag hoppas verkligen att man tar vara på Lex Sarah och vågar protestera och slå larm om det finns missförhållanden, om patienter behandlas illa. Jag tror att det har gått framåt, men inte så fort som jag hade önskat. Men det får vi skylla på våra myndigheter. Det tog lång tid innan de reviderade lagen, nästan åtta år.

– Men nu finns det dessutom en remiss hos regeringen att den ska utökas och gälla även de sociala myndigheterna.

Innebär din nya hedersdoktorstitel att du har några förpliktelser?

– Nej, det handlar bara om en fin hatt och en fin ring, och den fina utmärkelsen.

Sarah Wägnert är en av många gäster under dagens stora akademiska högtid, där doktorer, hedersdoktorer och nya professorer vid MDH utnämns och hedras.

Själva huvudceremonin sker i Domkyrkan med start klockan 15.