Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UNF + M: Vi vill inte införa något sprututbytesprogram i Västmanland

Vill den socialdemokratiska ledningen i landstinget Västmanland införa ett sprut-utbytesprogram för narkomaner?

Återigen kommer förslaget kring ett införande av sprututbytesprogram upp i Landstinget Västmanland. Flera gånger tidigare har både socialdemokrater och vänsterpartister motionerat och debatterat kring frågan och den 20 april tas frågan upp igen i landstingsfullmäktige.

Vi har samma resonemang som tidigare: vi vill inte införa ett sprututbytesprogram i Västmanland. Vi anser att narkotikamissbrukare i stället för fria sprutor borde få hjälp med att sluta bruka narkotika. Konsekvensen av fria sprutor är att samhället underhåller det missbruk som förstör människors liv. Om landstinget Västmanland ska använda sina resurser, våra skattepengar, för att bekosta redskap som används för att bryta mot lagen är det ett stort problem som även riskerar att skapa en mer tillåtande attityd kring narkotika.

Forskning visar att ju mer negativ syn ungdomar har på narkotika, desto mindre benägna blir de att prova. Och omvänt, om samhället har en mer tillåtande attityd till missbruk riskerar också ungdomars eget motstånd att luckras upp.

Vi är övertygade om att vi kan tacka vår restriktiva narkotikapolitik för att få unga här i Sverige och Västmanland testar och fastnar i droger. Det är en stor skillnad gentemot många andra länder i Europa.

Om vi ständigt flyttar gränser för vad som är acceptabelt i narkotikapolitiken riskerar vi att hamna på ett sluttande plan. Det kan vara sprututbytesverksamhet i dag men i framtiden sluta med skattefinansierade sprutrum som i Oslo, där narkomanerna får hjälp att injicera, och heroin på recept som i Danmark. Det är en utveckling vi inte vill se i Sverige och Västmanland.

Att det inte finns någon enhetlig vetenskaplig forskning som talar för att sprututbyten är effektiva är ett faktum, något som bland annat landstingets folkhälsoutskott och sjukvårdsutskott påpekat ett flertal gånger i debatten. Sprututbytesprogrammen har tillkommit som ett svar på flera hiv-fall bland narkomaner i Europa. Då vi i Västmanland inte har någon hiv-epidemi bland missbrukare kan vi ifrågasätta det faktiska behovet av ett sprututbytesprogram här.

Narkotika är förbjudet och ska fortsätta vara det i framtiden. Vi ska inte med våra gemensamma resurser finansiera en illegal verksamhet. Landstingets roll är att erbjuda hälso- och sjukvård i form av vårdplatser och stöd för dem som vill sluta missbruka, men inte underhålla missbruket.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel