Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung författare med visioner

Han släppte sin första bok, Grå sol, förra året. I dagarna gick Kristoffer Zetterbergs andra roman iväg till förlagen. Förhoppningen är att någon ska ge ut Novell, som den heter.

Annons

– Skrivit har jag gjort så länge jag har kunnat. Men det började bli mer seriöst när jag gick sista året på gymnasiet, berättar Kristoffer Zetterberg som gick estetisk linje, bild och form, på Rudbeckianska.

Grå sol gav han ut själv, på Vulkan. Romanen handlar om flykt, om människor som flyr från olika sorters hot. Kristoffer säger att han är väldigt intresserad av att skildra utsatta människor.

– Jag skriver utifrån det jag själv vill utforska, ämnen som jag vill ta upp. Och jag föredrar att göra det skönlitterärt i stället för att till exempel behandla ämnen filosofiskt.

Till den nya boken har han hämtat inspiration från ett helt annat ställe. Den här gången är det fascinationen för Clint Eastwood-filmer som ligger till grund för

romanskrivandet. Det, och hans dragning åt det dystopiska – motsatsen till utopi, en mycket negativ samhällsvision.

– Ja man kan nog kalla Novell för en dystopisk western. Den handlar om en författare som skriver just en novell och om de två karaktärerna som förekommer i novellen. Allt utspelar sig i ett alternativt universum.

Novell har ingen koppling till Grå sol utan det är två helt fristående böcker. De som läst den första kan ändå märka någon liten detalj som Kristoffer smugit in i Novell. Han säger själv att den kanske inte märks så väl men att den är helt klart inplanterad från Grå sol.

Att skriva en skönlitterär roman kan vara en lång process. Knappast något man bara sätter sig ner och gör. Kristoffer Zetterberg brukar samla inspiration och fundera mycket innan han stänger in sig i den lilla skrivarlyan på övervåningen i familjens hus i Dingtuna.

Novell bygger på två separata texter han skrev i höstas som han sedan vävde ihop med en tredje idé. Tillsammans blev de grunden till hans andra roman.

– Sedan har jag utvecklat tankarna och idéerna ett antal gånger för att få det att fungera. I början visste jag inte alls hur jag skulle få det att hänga ihop.

Naturligtvis använder sig Kristoffer av några egna tekniker för att påbörja och komma vidare i sin historia. Oftast börjar han med att bygga scener i boken som han sedan sätter ihop med grundidén för att utveckla dem tillsammans till något större. Ibland blir det som han tänkt sig, ibland inte.

– När jag skrev Grå sol var det en scen som fick eget liv. Den ville åt ett annat håll än jag tänkt, men blev också mycket bättre när jag gjorde så.

– Det är väldigt intressant när det händer. Boken får mer liv och blir oförutsägbar även för mig. Jag ser det som väldigt positivt.

Bara någon dag efter att VLT träffat Kristoffer Zetterberg i Dingtuna skulle Novell gå iväg till förlagen. Den här gången hoppas han någon ska nappa på hans bokmanus så han slipper ge ut den själv. För nu vill han fokusera på vad som ska hända sen.

– Jag har planer för Novell, flera framtida idéer som jag vill utveckla.

Kanske får vi se en uppföljare nästa år?

Åza Forsman