Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga i Västmanland förtjänar en modern a-kassa

Den höga arbetslösheten bland unga är i dag ett av de största samhällsproblemen i Sverige. De senast tillgängliga siffrorna visar att 41 091 personer mellan 18 och 24 år saknar sysselsättning, varav 1 470 personer i Västmanland.

En överväldigande majoritet av de unga arbetslösa i Västmanland, 85 procent, får i dag ingen a-kassa, visar statistik som TCO sammanställt. De unga tvingas i stället söka bidrag från kommunen, ta av egna besparingar eller be om hjälp från anhöriga för att klara försörjningen.

Tyvärr ser det likadant ut i hela landet, i genomsnitt står 85 procent i åldern 18–24 år utan a-kassa. Regeringen måste reformera och bredda arbetslöshetsförsäkringen så att fler unga omfattas och kan få ersättning vid arbetslöshet.

Utan en fungerande arbetslöshetsförsäkring blir den dystra trenden med ihållande hög ungdoms-arbetslöshet svår att vända. Den som har svårt att klara försörjningen varje månad kan inte heller koncentrera sig fullt ut på att söka arbete.

De unga straffas dubbelt när de varken får jobb eller a-kassa. Det är också viktigt att de unga som saknar fullständiga betyg från gymnasieskolan kan få reparera detta.

De bör omfattas av en utbildningsgaranti och ett särskilt studiestöd. Syftet är att de ska ges en chans att slutföra studierna och få gymnasiekompetens.

En dåligt fungerande a-kassa gör att kostnaderna för arbetslösheten till stor del vältras över på kommunerna som betalar ut försörjningsstödet. Oecd har tidigare varnat för att arbetslösa riskerar att fastna i en permanent fattigdomsfälla.

För att komma ifrån bidragsberoendet måste arbetslöshetsförsäkringen förbättras och inkludera fler unga. Vi vill att alla som haft inkomst under tre av sex månader ska få den grundläggande ersättningen på maximalt 7 000 kr i månaden.

A-kassan bör också vara ett alternativ för dem som har en fot inne på arbetsmarknaden. Om arbetsvillkoren mildrades skulle fler kunna få ersättning via a-kassan. De slipper då söka försörjningsstöd från kommunerna och får en möjlighet att med arbetsförmedlingens hjälp etablera sig fullt ut på arbetsmarknaden.

Framtidstro och ambitioner hos en hel ungdomsgeneration ligger nu i vågskålen. Det är därför hög tid att regeringen agerar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel