Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga män får extrachans

En grupp unga män på Bäckby som saknar gymnasiebetyg får nu extra hjälp att ta sig ut i arbete. ”Det är personer som inte har annat än brottsregister att komma med”, säger Mathias Mardani, projektledare för Here4you på Bäckby.

Det är han som har plockat ut de personer mellan 18 och 24 som får chansen att via Mimers jobbcentrum, Jobbpunkt Väst, lära sig att söka jobb och komma i kontakt med potentiella arbetsgivare.

– Jag har valt sådana som behöver den här chansen bäst. Hur enkelt är det för den som inte har gymnasiebetyg?

Är de här problemen extra stora just på Bäckby?

– De finns överallt. Det är bara det att just de här ungdomarna visar utåt att de har problem och att de vill göra något åt dem.

Bakgrunden är ett initiativ i kommunstyrelsen som går ut på att alla politiska nämnder ska ta krafttag för att utveckla stadsdelen Bäckby. Just detta är en insats från utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

– Vi ville testa något nytt. Det enda de här ungdomarna pratar om är att de vill ha ett jobb, säger Roger Haddad, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

– I Mimers koncept Jobbpunkt Väst kan man få handledning, utbildning och träffa arbetsförmedling och försäkringskassa. De har också jättebra nätverk med riktiga företag. Stämmer kemin finns det faktiskt möjlighet för de här ungdomarna att få riktiga jobb.

Pengarna tas från nämndens budgetreserv och satsningen väntas kosta cirka en miljon, enligt Roger Haddad.

Ungdomarna börjar på måndag.

– Nu hoppas jag bara att det går bra för dem, säger Mathias Mardani.