Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga mordbrännare tvingas betala

Pojkarna anlade brand i en skola och krävdes på 1,2 miljoner kronor i skadestånd av Västerås stad. Nu har tingsrätten avgjort målet.

Pojkarna, i dag 15 år, döms att betala 50 000 kronor vardera med en avbetalning om 700 kronor i månaden. Skadeståndet ska börja betalas den 1 augusti 2014 när pojkarna blivit myndiga.

Det var den 21 december 2008 som branden utbröt på Rösegårdsskolan på Bäckby. Brandröken syntes tydliga, och flera boende i närheten hade ringt och larmat brandkåren sedan de sett svart rök välla ut från skolans tak.

När branden var släckt kunde polisens tekniker konstatera att den var anlagd. Pojkarna hade tagit sig in genom att krossa ett fönster och tände sedan på i skolans gymnastiksal som totalförstördes.

I mars förra året beslutade kommunstyrelsen att kräva pojkarna på pengar, och valde att göra det via domstol med tanke på pojkarnas låga ålder och att de inte hade någon försäkring.

Eftersom pojkarna vid tillfället var 12 år kunde de inte ställas till ansvar för brott.