Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga och företagare

Elva ungdomar i Hallstahammars kommun har eget företagande som sommarjobb.

Ett populärt norrländskt koncept har nu nått Kolbäcksdalen.

– I stället för att tänka ”åh, jag fick inget sommarjobb” kan man skapa ett själv, säger Gunilla Dannapfel.

Gunilla är egen företagare som kognitiv samtalspartner på deltid. I sommar är hon också en av två handledare åt de elva ungdomar som deltar i projektet Sommarlovsentreprenör då det har premiär i Hallstahammar.

Ungdomarna har alla fått mejsla fram egna affärsidéer. Med hjälp av handledning ska de sedan jobba som egenföretagare under sommaren. Kommunen betalar inga löner till ungdomarna, utan principen är enkel: jobbar man mycket, tjänar man mycket.

Alla har dock fått en startplåt på 2 000 kronor från Rotary, som är med i projektet. Kommunen, länsstyrelsen och lokala banker står också bakom.

I början av sommaren har alla fått en veckas utbildning i företagande. Där har ingått att man lunchat med olika entreprenörer i kommunen för inspiration och nätverksbyggande.

Ett par omdömen från deltagarna om nyttan med projektet, vid sidan av att tjäna pengar:

– Det blir lättare att välja till gymnasiet sedan.

– Det är en bra erfarenhet när man söker andra jobb senare.

I år fick alla som ville vara sommarlovsentreprenör plats, efter att några av dem som kommit in tackat nej. Ytterligare två somrar fram-över är det meningen att projektet ska återkomma.