Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga storsatsar på ridcenter

Fyra unga människor satsar på en hästanläggning i Nybyn strax söder om Hedåker.

– Det ska bli en komplett anläggning som ska växa fram allt mer i takt med att vi får råd, säger 23-åriga Lina Petersdotter Johansson som i oktober köpte gården tillsammans med ett år yngre pojkvännen Mikael Nordlöf.

Vi sitter runt köksbordet. Det är grått och duggregnar utanför fönstret den här fredagen.

Ridutbildning, hästträning, försäljning av hästfoder via nätet och hälsofrågor för ryttare är de huvudsakliga områdena i företaget.

I Nybyn hittade de en gård där det mesta de behöver fanns. Här finns ett stall med tio boxplatser, en lada, en träningsbana, beteshagar och ett gammalt mjölkrum som gjorts om till butik för hästfoder.

Om ett par år hoppas de kunna bygga om ett hus på gården så att elever som kommer dit för att träna kan bo kvar där.

I hagen bakom stallet går hästarna på bete. I dag finns det elva hästar där, varav några är inhyrda.

Lina Petersdotter Johansson kommer närmast från ett jobb som stallchef på Gotland. Hon har haft egen häst sedan hon var 13 år. Mikael Nordlöf är västeråsare och amatörmusiker och har inget förflutet i hästbranschen.

– Du har väl suttit på en häst högst två gånger i ditt liv, säger Jennie Orleifson, stallchef på gården, sneglar mot Mikael och ler brett.

Mikael blir en allt i allo i företaget.

– Jag hoppas kunna ge lösningar och se saker från andra vinklar än de normala. Jag kan också ifrågasätta det vi gör, säger han.

Visst var det ett stort steg för de två att köpa denna gård och göra denna satsning.

– Men vi måste vara problemlösare, inte problemletare, säger Mikael och fortsätter:

– Det gäller att vara positiv även om det inte är någon enkel värld vi lever i.

Lina nickar instämmande och säger:

– Det är tufft innan allt kommit i gång. Men att grubbla hjälper knappast. Vi tror på det här.

Hon har flyttat runt mycket och tycker att det är skönt att nu ha en fast plats.

– Att stalla in hästar här och där kostar också mycket pengar, säger hon.

En företagare till har redan flyttat in i Linas och Mikaels hus och på gården. Det är gotländska 21-åringen Jennie Orleifson. Hon tränar hästarna och är stallchef.

Anja Hellberg, som är 23 år, kommer hit i juli och jobbar som hälsocoach och massör. Hon ska se till att ryttarna mår bra.

24-åriga Terese Lidén på Lidéns häst och hälsa i Västerås kommer också att jobba på gården vissa dagar i veckan i sitt egna företag. Hon sysslar med hälsan hos hästarna.

– Vi kan erbjuda en helhet för häst och ryttare, säger Lina Petersdotter Johansson.

Lina åker också runt och har hälsokvällar för ryttare.

– Fötter, muskler och mage är i fokus då, berättar hon.

Lina och Mikael besöker också ofta föreläsningar för att få nya impulser och ny energi.

De funderar också på att anordna läger i sommar för fritidsgårdar. De har hört sig för med fritidsgårdarna i Sala, Fagersta och Norberg.

– Vi har ännu inte fått något besked så det är inte säkert att det blir av den här sommaren, men vi ser gärna att det blir så en annan sommar, säger Lina.

Lina, som fått sin pedagogiska skolning på Gotlands ridakademi, är instruktör i något som kallas akademisk ridkonst. Hon har sysslat med det i tre år nu. Hon har 40-50 elever i alla åldrar och från hela landet, i vissa fall på distans, men de flesta kommer från regionen.

– Akademisk ridkonst har inget tävlingsmoment utan det är stor valfrihet inom tydliga ramar. Inspirationen kommer från 1500- och 1600-talen och det bygger på att hästen, och ryttaren, mår bra.