Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga tar ett språng in i ingenjörsyrket

Arbetsmarknaden skriker efter dem. Sam Igelöv och Anna Eriksson är två av många unga som prövar på ingenjörsjobb genom Tekniksprånget.

Annons

Sverige har redan brist på ingenjörer och det ser ut att bli värre med pensionsavgångar. Enligt Ingenjörsvetenskapsakademin kommer det att vara en brist på 50 000 ingenjörer i Sverige år 2030 – om ingenting görs.

Men hur ska man locka unga till ett yrke som alldeles för få söker till? En lösning heter Tekniksprånget, ett praktikprogram för unga under 21 år. Målet: Att visa att ingenjörsyrket är så roligt, modernt och intressant att gymnasieeleverna söker vidare till ingenjörsutbildningar. Just nu sitter mängder av ungdomar på svenska praktikplatser.

Sam Igelöv och Anna Eriksson var två av många som sökte till platserna på landstinget i Västmanland. Sam har gått teknisk och Anna naturvetenskaplig linje.

Att det skulle bli Sam och Anna som fick platserna var inte säkert. Det var hård konkurrens. 22 sökte, men Sam och Anna blev utvalda, möjligen med hjälp av att deras intresse för yrket tydligt kom fram i ansökningarna.

När VLT mötte dem hade de gått tre av fyra månader på Tekniksprånget.

Tiden har fått Anna Eriksson att stärkas i sin övertygelse:

– Jag ska bli byggnadsingenjör.

Hennes förstahandsval inför hösten är byggnadsingenjörsutbildningen på Mälardalens högskola. Sam är lite mer försiktig. Han ska bli ingenjör, men han har ännu inte bestämt exakt vilken inriktning.

– Jag är kanske lite mer flytande på den punkten, men jag har sökt till civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik i Linköping, säger han och låter ändå ganska bestämd.

Men han tillägger att också andra ingenjörsutbildningar lockar.

Sjukhusteknikern Pär Mattsson är Sam Igelövs handledare.

– Att vara teknisk audiolog är ett mycket speciellt yrke, säger han och tillägger att yrket har förändrats väldigt mycket genom åren.

– När jag började arbeta här fanns det nästan inte datorer. Nu är det mesta datoriserat och då är det bra att man har en bra teknisk utbildning från början. På min tid kunde man få arbete utan examen, men i dag frågar arbetsgivarna efter rätt utbildning.

Rummet där Sam Igelöv arbetar är fyllt med tekniska apparater. Sam trivs.

Några hus bort sitter Anna Eriksson på ett prydligt kontor, bland byggnadsingenjörer.

Även hon trivs. Hon låter inte ett dugg tveksam om sin framtid:

– Det är i detta område som jag vill arbeta. Nu återstår det bara att komma in på högskolan i höst.

Detta är Tekniksprånget

Riktar sig till avgångsstudenter med fullständiga betyg som är behöriga till en ingenjörsutbildning. Under fyra månader får praktikanterna prova på ingenjörsyrket hos offentlig eller privat arbetsgivare. Månadslön: 13 500 kronor. I Västmanland finns praktikanter just nu hos Landstinget, Västerås stad, ABB och SAAB. Tekniksprånget drivs av Ingenjörsvetenskapsakademien på uppdrag av regeringen.

Källa: IVA