Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga västeråsare visade mod

Ungt Kurage är ett pris för unga som visar medmänsklighet. I år finns två västeråsare bland pristagarna: Elin Vikner och Andrija Stojanovic.

Ungt Kurage delas ut av Raoul Wallenberg Academy, vilket är en organisation som i Raoul Wallenbergs anda vill verka för medmänsklighet. Två av årets fem pristagare är från Västerås.

Elin Vikner går hotell- och turismprogrammet på Tranellska gymnasiet. Hon prisas för att ha sagt ifrån när hennes vän blev kallad för ”bög” i skolkorridoren. Elin Vikner berättar att hon är engagerad i Here 4 U, som ska förebygga mobbning. Det är genom Here 4 U hon har lärt sig att säga ifrån.

– Det finns förövare, offer och sådana som bara står och tittar på, säger hon.

Andrija Stojanovic spelar basket i Aros Basket. Han prisas för att han håller i basketträningar för nyanlända flyktingar en gång i veckan. Andrija Stojanovic är 15 år medan deltagarna är mellan 13 och 20 år gamla. De flesta kommer från Syrien.

– Språkbarriären var stor men det gick bra med svenska och engelska, säger han.

Vinnarna får utöver utmärkelsen följa med på en resa till Budapest i Raoul Wallenbergs fotspår. Prisceremonin sker på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti då även Raoul Wallenbergpriset delas ut.