Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar är med och skapar sitt eget hängställe på Lögarängen

Sommartid ska fler ungdomar lockas till Lögarängen. Mellan skejtparken och Löga strand ska det bli ett ställe att hänga på, precis vad de själva har önskat sig.

Önskemålet har kommit fram via ungdomsdialogen, ett projekt som Västerås stad driver. Tekniska kontoret erbjöd sig att ställa i ordning en gräsyta på Lögarängen, som ett led i utvecklingen av området.

– Alla ska vara välkomna dit men det ska vara fokus på ungdomar, förklarar Maria Reisten som ledde arbetet. En mötesplats som ska locka ungdomar.

VLT träffar Tabarak Mohammed, Elias Viero och Felicia Sundberg i skejtparken en mulen och råkall novemberdag. I somras jobbade de och fem andra ungdomar med projektet.

– Det var ett kul projekt, ett annorlunda sommarjobb.

De samlade bland annat in synpunkter från andra unga på Cityfestivalen. En sms-panel med 1000 ungdomar fick sedan rösta på de olika idéerna.

Högst upp på önskelistan kom wifi (trådlös internetuppkoppling) följt av möjligheten att kunna ladda sin mobil. På tredje plats kom sittmöbler.

De tre hoppas att det kan bli ett ställe där många unga kan samlas, inte bara de som gillar att bada, skejta, spela beachvolley och göra andra aktiviteter som redan finns på Lögarängen.

– En plats där man kan ha kul eller bara chilla, summerar Tabarak Mohammed.

De tänker sig en placering en bit bort från skejtparken, halvvägs till badstranden, där det tidigare fanns beachvolleyplaner.

– Det skulle kunna finnas en studsmatta där och plats att sitta på, tycker Felicia Sundberg.

Hängstället ska helst ha en musikanläggning, påpekar alla tre.

– Man skulle kunna utveckla en app som gör det möjligt att rösta på vad man vill höra så man inte bråkar om musiken, förklarar Tabarak Mohammed. Annars kan det bli dålig stämning.

Det är viktigt med belysning på platsen som är ett mörkt ställe i dag. De pekar även på vikten av att det ska kännas tryggt på vägen hem.

– Det är bra om man kan ladda mobilen innan man drar därifrån på kvällen.

Men det blir inget bemannat ställe, påpekar stadsträdgårdsmästare Lars Wiberg. Det ska även vara lätt att sköta ytan, till exempel klippa gräs och tömma skräpkorgar.

– Förhoppningsvis kan det bli klart till sommaren nästa år. Vi får se hur snabbt det kan gå, det är bara på idéstadiet än så länge.

Felicia Sundberg, Elias Viero och Tabarak Mohammed ser fram emot en invigning av hängstället, och framförallt att bara få vara där- och hänga med kompisar. Fast först ska de ha fler möten med tekniska kontoret om utformningen.

Se även:

TV + text: Den efterlängtade skejtparken vid Lögarängen är invigd

Grafik: Så blir nya Lögarängsbadet

Lögarängsbadets separata badtider kritiseras

TV: Så jobbar ungdomsdialog i Västerås

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.