Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar får prova på jobb i kommunen

80 arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år får under sex månader på halvtid med avtalsenlig lön prova att jobba inom kommunens många verksamheter.

Västerås stad satsar fem miljoner på ”ung resurs” och lika mycket på lika många platser för yngre ungdomar som inte har fullständiga gymnasiebetyg.

– Det är fortfarande hög ungdomsarbetslöshet och fortsatt stora kullar som lämnar gymnasiet, säger kommunalrådet Roger Haddad, FP. Genom de här rekryteringsplatserna vill vi underlätta för både ungdomar som lämnat gymnasiet och kommer från en högskoleutbildning att få en en fot i arbetslivet.

Platserna är på halvtid.

– Att vi valt att inte ha dem på heltid är naturligtvis en fråga om resurser och att vi på det här sättet når flera, säger Roger Haddad.

Med satsningen vill kommunen både underlätta för ungdomar att komma in i arbetslivet och visa upp sig som en framtida arbetsgivare.

– Vi har stora pensionsavgångar framför oss och vill vara en attraktiv arbetsgivare, säger Roger Haddad.

Victor Nanni är en av sex avdelningschefer på Skolrestauranger, med 190 anställda, som hittills tagit emot tre ungdomar och ska ta emot tre till.

De sökande intervjuas precis som inför en vanlig anställning.

– Det har gått över all förväntan. Alla tre fungerar jättebra. De är unga och har en närmare koppling till våra kunder, barnen, så vi hoppade på direkt.

Skolrestaurangerna kommer att behöva ersätta pensionsavgångar.