Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar kvaddade bilar

Den 18 mars i år grep polisen flera ungdomar i en stulen bil i Västerås. Nu har de och flera andra dömts för en rad bilstölder och andra brott.

Under onsdagen meddelade Västmanlands tingsrätt dom mot elva tonåringar mellan 15 och 19 år gamla, åtta från Västerås och tre från Hallstahammar.

Gemensamt för de flesta av dem är att de varit inblandade i bilstölder och kvaddandet av bilar; några har stulit bilar, skjutsat runt andra, därefter totalförstört bilarna och vållat ägarna stor skada.

Några av dem har förklarat sitt handlande med att de stulit bilarna för att ”ha kul och sladda med”.

Samtliga slipper fängelse – den som döms hårdast får skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst och slipper sex månaders fängelse, annars är vanligaste straffet ungdomstjänst eller dagsböter. Ett par av ungdomarna har dock suttit anhållna och häktade en tid.

De flesta av ungdomarna döms att betala skadestånd på – i flera fall – tiotusentals kronor för att ersätta bilägarna för deras kostnader och självrisker till försäkringsbolagen.

Några av ungdomarna döms också för olika fall av misshandel där de oprovocerat gett sig på andra ungdomar. Även i de fallen har de skadestånd att betala.

Några av ungdomarna är tidigare straffade för diverse småbrott.

Bilägarnas försäkringsbolagen kan senare stämma ungdomarna inför tingsrätt, för att få ersättning för de fulla kostnaderna för de förstörda bilarna vilket kan innebära stora summor.