Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar nobbade förtidsröstning

För första gången någonsin kunde ungdomarna förtidsrösta på Kantzowska gymnasiet. Men nästan ingen tog chansen.

I onsdags förra veckan öppnade en förtidsröstningslokal på gymnasiet mellan 11 och 15.

– Vi ville ge ungdomarna chansen att enkelt kunna förtidsrösta, säger rektorn Lennart Ahlström, som också är ordförande i valnämnden.

Hans intryck är att inte så många ungdomar går och röstar.

– Det brukar var glest när man bockar av ungdomar iröstlängden, säger Lennart Ahlström, som suttit i vallokal i flera val.

Glest i röstlängden var det också på Kantzowska. Endast femton personer, bland dessa även vuxna, tog chansen att förtidsrösta.

– Vi hade hoppats på fler. Men jag tycker det var värt ett försök och värt att försöka igen vid nästa val. Det känns lite smått att ge upp nu. Det tar ett tag innan något sådant här etablerar sig och blir naturligt för ungdomarna.

Förtidsröstningen föregicks av information från de olika partierna som besökte skolan. Dessutom har lärarna informerat om förtidsröstning. Affischer på skolan har påmint eleverna om att ta med röstkort och legitimation.

Att långt ifrån alla ungdomar har legitimation och därför upplevt det som besvärligt att rösta, kan vara en del av förklaringen till det låga röstdeltagandet, tror Lennart Ahlström.

– Men knappast avgörande. Det räcker ju att någon kompis eller lärare kan identitifera dig. Att få sin identitet intygad är inte svårt på en skola, säger Lennart Ahlström.