Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomars missbruk av smällare oroar

 
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

Varje år kring påsk och valborgsmäss kommer rapporter om barn och ungdomar som fått synen förstörda eller blivit skadade på annat sätt av påsksmällare.

I år har redan ett par olyckor inträffat, bl a har en flicka i Kärrgruvan och en pojke i Skinnskatteberg ådragit sig ögonskador.

Samarbetskommittén för åtgärder mot ungdomsbrottslighet har varit i kontakt med köpmännen i Västerås för att få dem att upphöra med försäljningen av smällare, men detta har köpmännen inte velat gå med på.

- Ett förbud skulle drabba dem som kan handskas med sådana här varor och vore därför en alltför drastisk åtgärd, säger direktör Axel Sundström i Västerås köpmannaförening.

Köpmännen är dock villiga att vara med och hjälpa till att stävja avarterna och minska riskerna med smällarna.

Därför diskuterar man nu en lokal överenskommelse om begränsning av försäljningen av pyrotekniska artiklar till ungdom.

- Genom en sådan överenskommelse skulle man kunna styra försäljningen så att ungdomarna, som är den grupp som missbrukar smällarna, skulle få det svårare att köpa sådana här varor, säger direktör Sundström.

Dessa nya bestämmelser hinner dock inte träda i kraft till den kommande helgen.

Den nuvarande åldersbegränsningen är 15 år. Men många yngre lyckas övertala föräldrar eller äldre kamrater att handla åt sig.

Skador på händer och ögon, som i svåra fall kan leda till invaliditet, är vanligast förekommande på grund av smällare.

På centrallasarettet i Västerås brukar man varje år få in ett tiotal patienter med sådana här skador.

Men bruket av smällare orsakar också besvär för många gamla, som blir chockade av ljuden.

Det har inträffat att personer avlidit efter en sådan chock.

Det är olagligt att skjuta med smällare i tätbebyggt område.

Sedan i november i år finns en statlig utredning, som skall utreda de direkta och indirekta skadorna av smällare och andra pyrotekniska varor samt se över bestämmelserna för försäljningen. Att döma av handelsministerns direktiv till enmansutredaren, direktör Anna-Greta Hybbinette, är en skärpning eller eventuellt ett förbud att vänta.

Många är dock oroade av tanken på ett förbud, eftersom man befarar att de hemmatillverkade, och betydligt farligare, smällarna skall bli vanligare.