Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik träning för din hjärna

I träningsformen ”Life Kinetik” kombineras ovana rörelser, kognitiva uppgifter och visuella övningar för att utveckla hjärnan.– Vi får nya hjärnceller hela tiden, men de behöver utmaning för att de inte ska dö, säger Gunilla Siljebäck Melin, idrottskonsulent.

Annons

Poängen är att du ska misslyckas.

– Om du kunde göra de här övningarna utan problem så skulle det inte ge någonting, säger Gunilla.

Life Kinetik sprider sig över världen och passar alla människor.

– Det är ingen behandlingsform så det finns inga garantier för att det fungerar på alla men det fungerar för många.

Övningarna går ut på koncentration. Det viktigaste är alltså inte att klara av övningen, utan att du koncentrerar dig.

Med en boll i vardera hand ska du kasta upp dem samtidigt för att sedan sätta händerna i kors och fånga dem.

– Det är en bra övning att börja med. När du klarar det blir det svårare. I nästa steg ska du till exempel korsa vänster hand över höger när du fångar bollarna, för att i nästa kast korsa höger hand över vänster.

Hjärnan anpassar sig och lär sig mönstret, därefter får du en svårare övning. När du lär dig saker du inte kan så skapar du synapser mellan hjärnceller och din hjärna lär sig att koppla ihop saker snabbare.

– Många upplever att det blir lättare att koncentrera sig, lösa problem och många sover bättre, säger Gunilla.

Träningsformen innehåller flera olika övningar och man använder bland annat bollar och racket som hjälpmedel.

– Det är enklast att göra i par eller grupp. En timme i veckan räcker. Följer du ett program så behöver du inte träna hjärnan mer än så.

Träningen är vanlig bland elitidrottare och kan vara helt avgörande i vissa situationer.

– Det handlar bland annat om att ögonen ska få en sådan jämn rörelse som möjligt. Det kan finnas så kallade ”hack” i ögats rörelsemönster. Om till exempel en tennisspelare har ett hack på en millimeter så tappar spelaren 20 centimeter av bollbanan. Träningen är extremt viktigt för de som idrottar på elitnivå.

Gunilla fick nys om Life Kinetik via en konferens och utbildade sig sedan till ledare hos grundaren Horst Lutz.

– Jag var tvungen att lära mig mer om det här. Jag hade svårt att greppa att det var svårt att göra två lätta saker när jag kombinerade dem.

Som ledare får inte Gunilla alltid möjlighet att träna hjärnan själv, men hon är den första att hoppa på om någon annan startar en kurs.

– Ja det är så himla roligt och det är ju det viktigaste. Vi skrattar mycket tillsammans och många går kurs efter kurs bara för att de inte vill sluta, det blir ett sätt att koppla bort allt annat, säger hon.