Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unionen: Varför vill M försvaga anställningsskyddet?

Ändra inte i turordningsreglerna

Moderaternas arbetsstämma beslutade nyligen att partiet ska verka för att turordningsreglerna i anställningsskyddslagen ändras. En mycket bekymmersam omläggning av partiets politik, som skulle få stora konsekvenser för de drygt 18 000 som idag är medlemmar i Unionen Mälardalen och naturligtvis alla andra arbetstagare.

Att ändra anställningsskyddslagens turordningsregler skulle få långtgående negativa konsekvenser, utan att bidra till att lösa den svenska arbetsmarknadens utmaningar. 90 procent av landets anställda täcks av kollektivavtal som reglerar arbetsvillkoren.

Ändrar man lagstiftningen ändrar man inte bara förutsättningarna för framtida förhandlingar, utan också för de avtal som redan ingåtts då dessa kan komma att omförhandlas, eller sägas upp. Moderaterna vill att arbetsgivare ska kunna behålla de som de anser är bäst lämpade för arbetsuppgifterna för att stärka företagens konkurrenskraft.

Det är just det turordningsreglerna gör idag. När en arbetsgivare vill säga upp en eller flera arbetstagare på grund av arbetsbrist så har längre anställningstid företräde framför kortare anställningstid. En förutsättning är dock att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för den tjänst som de gör anspråk på.

Saknar arbetstagaren rätt kompetens spelar eventuell längre anställningstid inte någon roll. Kompetensen är alltså avgörande med dagens reglering och det är arbetsgivaren som bestämmer kompetenskraven i kvarvarande befattning.

Ett annat resultat av parternas förhandlingar om turordningsreglerna är omställningsavtalen, som i dag täcker nästan hela arbetsmarknaden och har varit mycket framgångsrika. Bara bland privatanställda tjänstemän har över en halv miljon uppsagda fått hjälp till nya jobb.

Omställningsavtalen bygger på ett utbyte. Arbetsgivarna har fått större möjligheter att i förhandlingar behålla personer som de anser vara viktiga för företagets fortlevnad. I gengäld får de som sägs upp ett bättre stöd för att hitta och klara övergången till ett nytt jobb.

Moderaterna har tidigare betonat vikten av goda möjligheter till omställning samt att partiet ställer sig positivt till att parterna förhandlar om ökade omställningsresurser. Att samtidigt driva frågan om ändrade turordningsregler får dock motsatt effekt.

Att politikerna kan komma att ändra i lagstiftningen är sådant som försvårar förhandlingar, inte underlättar dem.

Vill man förbättra den svenska arbetsmarknadens funktionssätt är ändrade turordningsregler inte vägen att gå. Tvärtom äventyras viktiga beståndsdelar i det som skapar förmåga till förändring och utveckling.

Uppmaningen till Moderaterna, men även till Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna är tydlig: Gå inte vidare med era förslag att ändra turordningsreglerna.

Lars Remsén

regionchef, Unionen Mälardalen

Läs också: Ledare: Motsägelsefullt om LAS

FP: Därför vill vi riva upp LAS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel