Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp till var och en att välja vad man vill jobba med

Annons

Svar på ett antal insändare om rut-avdraget.

Nyckelpiga kallas Jungfru Maria beroende på att hon brukar avritas i kläder som liknar en nyckelpiga, en röd kjol och en mantel med svarta prickar.

Piga är en äldre benämning på tjänsteflicka, som även benämndes jungfru. Som med det jämförs med den vackra Jungfru Maria nyckelpiga.

Tjänsteflickan, som under mellankrigstiden ändrade namn till hembiträde och vars arbetsuppgifter i den privata tjänsten – förutom att underdånigt niga för herrskapet – var att stå vid spisen, städa, damma, diska och torka porslin, bädda och tvätta.

Ute på landet dessutom mocka koskit och sköta ladugården.

Den gamla tidens underbetalda städerskor städade i sitt anletes svett. Med skurhink, såpa och hård borste knäskurades trappor och golv.

Så väckte Maja Ekelöfs bok Rapport från en skurhink stor uppmärksamhet när den kom ut 1970.

För att tala med Maja Ekelöf: ”Städerska, det ordet är tråkigt, man nästan känner doften av damm och smutsigt skurvatten.”

Men städerska, det är också ett yrke som istället för att föraktas borde ge status och respekt.

Det är ju så att varje dag befinner vi oss på ytor och i rum som städats.

Vore det inte rent och fint skulle folk med största sannolikhet rynka på näsan och utbrista till varandra ”Nej, fy vad skitigt”.

Folk kräver nämligen att det ska vara rent – bara dom själva slipper ta bort skiten.

Städerskan har efter Ekelöfs rapport döpts om till lokalvårdare.

En undersökning visar att städyrket är ett av de vanligaste arbetena för kvinnor i Sverige – efter sjukvårdsbiträde, undersköterska och snabbköpskassörska.

Av 127000 städare är mer än 110000 kvinnor.

Så utan kvinnliga lokalvårdare skulle Sverige stanna och bli ett ”Lortsverige”.

Utmärkande för yrket är att en hög andel är invandrare, har låg utbildningsnivå, har en stor andel deltidsarbetande och stor personalomsättning.

Det är i hög grad ett lågstatusyrke och därmed en förbisedd del av det svenska välfärdssamhället.

Liksom förr så kallade gatsopare och sopgubbar hade den lägsta statusen i samhället.

Det trots att den svenska välfärden kräver att det ska hållas rent och fint på gator och torg, samt vara rent och fint i hem och i offentliga lokaler, i trappor och i byggnader.

Diskussionen om ”svart städhjälp” är en fråga om inkomster till staten genom skattade medel, samt en fråga om städarens pension och sociala trygghet.

Så vad är det nu vi ska ha: en underdånigt nigande piga eller en yrkesverksam nyckelpiga?

Vill några, kvinnor eller män, ta ett modernt högstatusjobb som nyckelpiga eller butler, naturligtvis efter gällande kollektivavtal och med gällande arbetstid och lön, så är det väl upp till dem om de i den hushållsnära tjänsten vill hjälpa, serva, städa och hålla rent åt andra.

Det har inte någon, vare sej politiker eller annan, med att göra.

Jan Eurico Melin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare