Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppdatering av rättelse om Helvetet och Himmelriket: "Jag fick nog"

I gratistidningen VLT Stadsliv den 25 november kan man bland annat läsa om huset "Helvetet" och dess grannhus "Himmelriket" och hur de fick sina namn på grund av tillkomsten respektive avsaknaden av en hiss. Det stämmer inte. Nu har det visat sig att Anders Lifs teori inte stämde helt heller.

Bostads AB Mimer, som var källan till uppgifterna om hur byggnaderna har fått sina namn, har efter detta påpekande sökt efter svar på hur det kunde bli fel.

– Jag var tvungen att ringa två historieexperter i stan och några andra som bott i både "Helvetet" och "Himmelriket" för att få rätsida på denna hissanekdot som till och med finns medtecknad någonstans i våra historieskrivningar och som är en anekdot som inte bara finns hos oss på Mimer utan i folkmun, säger Maria Eberhardsson, kommunikationschef på Mimer, i ett skriftigt meddelande till VLT Stadsliv.

Frågan är hur anekdoten uppstått?

Journalisten, författaren och historieexperten Anders Lif har luskat i namngivningen av huset tidigare, efter att ha fått frågor om det, och även skrivit om det i VLT 2012.

Enligt honom finns det flera myter och historier om huset. Hissanekdoten är en av dem. En annan är att "Himmelrikets" byggmästare var en from man, medan mannen bakom Helvetet var en suput.

Enligt lokalhistorikern Arvid Offe räckte läget för att huset skulle få sitt namn. När "Himmelriket" byggdes 1905 i Kristinabacken skymde nämligen inga andra hus den vackra utsikten.

En fjärde historia är att industrikapitalisten Oscar Fredrik Wijkman bodde i huset som döptes efter honom eftersom han själv kallades för Gud Fader.

Fram till den 25 november när den här rättelsen först publicerades på vlt.se trodde Anders Lif att samtliga dessa historier var myter.

Hans teori kring namnen baserades i stället på vad som skedde efter att "Helvetet" byggdes.

När huset, som ritades av stadsarkitekt Erik Hahr, stod klart var det så pampigt och dyrt att få människor hade råd att bo där efter första världskrigets depression. Arbetslösheten var hög och många lägenheter förblev outhyrda. Hyrorna täckte inte byggkostnaderna och hela Mimers ekonomi hotades.

Huset blev helt enkelt ett helvete i jämförelse med det privatägda himmelriket i grannhuset.

Anders Lif uttryckte sig så här den 25 november:

– Efteråt fick jag höra att jag inte skulle vara så tvärsäker på att Gud Fader Wijkman inte hade bott i Himmelriket, uppgiftslämnaren sa att han visste bestämt att det hade han. Jag står fast vid uppgiften tills jag blir överbevisad. "Helvetet" skapade "Himmelriket" och inte tvärtom. Mimers plågoande. Och, som sagt, hiss fanns inte i något av husen till en början.

Anders Lif kontaktade sedan VLT Stadsliv torsdagen den 26 november med nyheter.

– Jag har blivit överbevisad.

En kvinna vid namn Margaretha Nilsson som bor i huset har gått tillbaka till gamla kyrkoböcker och hittat bevis för att Oscar Fredrik Wijkman dog i "Kalla 4", vilket var "Himmelrikets" fastighetsbeteckning i början på 1900-talet. (Idag är det "Kalla 2".) Och det finns även antecknat att han flyttade in där 1906.

– Jag fick nog av att Lif hävdade att Wijkman inte bott i huset. Jag grävde fram den informationen för fem år sedan när jag grävde i husets historia. Jag har tidigare inte brytt mig om ryktena för det finns så många rykten och teorier, säger Margaretha Nilsson.

Har du hittat en säker källa till varför huset döptes till "Himmelriket" och om det var för att "Gud Fader" bodde där?

– Nej, det kan jag inte vara säker på. Men det är en teori. En annan teori är att grannhuset kallades "Helvetet" för det hade ekonomiska problem och det här privatägda huset fungerade bättre ekonomiskt. Det kan också vara för att det låg på en höjd och hade vacker utsikt. Det vet man inte, säger Margaretha Nilsson.

Efter att denna rättelse publicerats på vlt.se fick VLT Stadsliv ett mejl från läsaren Hans Stackegård. Han berättade att när han gick i Högre Allmänna (nuvarande Rudbäck) så var det många av lärarna som bodde i de här två husen. Eleverna upptäckte att de elakaste lärare, som oftare agade barnen med pekpinne, bodde i ”Helvetet” och de snällare lärarna bodde i ”Himmelriket.”

”Min teori är, att när väl begreppen såsom öknamnen på dom här två fastigheterna blir ett begrepp, så klär man in begreppet i ens egen bubbla. Slutsatsen är, att du kan hitta mängder av versioner, som alla är sanna,” skriver Stackegård.