Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppdrag granskning synar Bombardier på nytt

I kväll sänds Uppdrag gransknings reportage "Bombardierhärvan". Programmet visar att Bombardier har använt sig av brevlådeföretag och skatteparadis flertalet gånger.

Den anställde på Bombardier, som har varit åtalat för grovt givande av muta, friades förra veckan. Åklagarna misstänkte att den anställde lovat en offentligt anställd tjänsteman vid järnvägsmyndigheten i Azerbajdzjan ekonomiska förmåner i samband med en mångmiljonaffär, men enligt Stockholms tingsrätt gick det inte att styrka. Stockholms tingsrätt skrev dock i beslutet att åklagarnas utredning tyder på att det förekommit olämpliga kontakter mellan konsortiet och järnvägsmyndigheten.

Uppdrag granskning har gått igenom förundersökningen mot den friade mannen och sett att bolaget har gjort flera snarlika affärer med forna Sovjetstater. Det rör sig sammanlagt om omkring tre miljarder kronor i dessa affärer, enligt Bombardiers dokument.

Tillsammans med TT och journalistnätverket OCCRP har Uppdrag granskning kartlagt en rad affärer och kan konstatera att brevlådeföretaget Multiserv inte bara använts i Azerbajdzjan-affären. Dessutom finns flera okända bolag som agerar mellanhänder.

Avsnittet sänds onsdagen den 18 oktober klockan 20.

Förra gången Uppdrag granskning synade Bombardier var i mars i år. Tillsammans med nyhetsbyrån TT avslöjade programmet att Bombardier använd ett brevlådeföretag i London, Multiserv, som mellanhand i affären med Azerbajdzjan.