Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upphandling måste göras om

Hallstahammars kommun får smäll på fingrarna av förvaltningsrätten sedan man slarvat med innehållet i underlaget för en upphandling.

Två företag från Köping ges rätt av förvaltningsrätten i Uppsala när de överklagat Hallstahammars kommuns upphandling av konsulttjänster inom bygg- och anläggningsområdet. Det är inte hela upphandlingen som kommunen tvingas göra om utan den del som omfattar el-konsulttjänster,

Det är själva upphandlingsunderlaget som enligt förvaltningsrätten anser att kommunen inte uppfyller det så kallade transperensprincipen: att underlaget ska vara klart och tydligt och att anbudsgivaren har möjlighet att bedöma vad kommunen efterfrågar och tillmäter betydelse. Problemet i upphandlingen var att kommunen inte specificerat vad man avsåg med kompetensen ”administratör” och vid förfrågan gett olika besked till anbudsgivarna.

Kommunen har ännu inte bestämt om man ska överklaga beslutet eller om man ska följa rättens beslut och göra om upphandlingen.

– Att göra om upphandlingen tar cirka en och en halv månad, tror kommunjuristen Olov Hjerpe.

Hur mycket kostar det kommunen att göra om upphandlingen?

– Det vet vi inte. Det beror på om vi behöver den här sortens tjänster under upphandlingstiden. Behöver vi det så måste vi göra en vanlig upphandling. Det kan ju faktiskt till och med bli billigare än om vi hade ett avtal, säger Olov Hjerpe.

Ett annan upphandling som överklagats var en på storköksmaskiner. Där ansåg förvaltningsrätten att inga fel begåtts och godkände kommunens beslut.