Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprivna av skalvet

De bor i Västerås, men tankarna söker sig just nu till Sendai och Japans östkust. Yoshi-aki och Carin Ebata har både släkt och bekanta i de jordbävnings-drabbade delarna av Japan.

–Det går inte att beskriva hur det måste kännas att vara med om ett sådant stort skalv, säger Yoshiaki Ebata med allvarlig röst.

Han har släktingar som just har varit med om det. De bor i Takahagi mellan Tokyo och den värst drabbade staden Sendai. Släktingarna bor dessutom bara några mil från det olycksdrabba-de kärnkraftverket i Fuku-shima.

– Men jag har ringt dem. De har klarat sig. Men de var med om en stort skalv, och skalvet pågick en lång stund. De skakades om ordentligt.

Det svensk-japanska paret Carin och Yoshiaki Ebata har fler anledningar att följa med i nyheterna från de jord-bävnings- och tsunami-drabbade delarna av Japan. Familjen har haft tillgång till ett sommarhus i trakterna av Sendai.

– Vi var där i hela augusti förra året. Det var jättevackert, hela havsmiljön och fiskebyarna längre uppåt kusten. Det är förfärligt, det som nu hänt. Allt spolades bort, säger Carin Ebata.

Hon vet inte ens om sommarhuset står kvar efter tsunamin.

– Man kan inte ringa dit, så man kan inte säga om huset är borta. Det låg precis vid havet, på en klippa.

– Men huset stod ganska högt, så jag tror att det kan ha klarat sig, tillägger Yoshiaki hoppfullt.

Däremot är de minnen från staden Sendai, och flera byar i området. De minns byggnader och byar som nu är jämnade med marken och tänker på alla prövningar som de drabbade människorna i trakten nu utsätts för.

– Det här är körsbärsblommornas tid i Japan. Den vackraste årstiden. Det är hemskt att tänka på vad som nu har hänt just denna tid, säger Carin Ebata.

Men livet går vidare, och det måste också Carin Ebatas affärsverksamhet, som bland annat går ut på att säljajapanskt grönt te och arrangera matkvällar, där hon bjuder på sushi och visar upp japansk kultur. En sådan kväll var inplanerad på måndagen och den genomfördes också.

– Nu är det lite sordin på alltihop, men livet går vidare. Jag försöker att vara en brygga mellan Japan och Sverige. Det känns extra viktigt just nu, säger Carin.

Både paret Ebata och deras gäster talade mycket om jordbävningen under kväll-en. Allvaret låg nära.

– Men hur hemskt det än är så kan det också bli något bra av allt detta. Det japanska folket enas och hjälper varandra, säger Yoshiaki Ebata.

Han blir mycket allvarlig och rörd innan han tillägger:

– Och jag är så tacksam, så väldigt tacksam, över all medkänsla som det svenska folket känner för Japan just nu.

Carin Ebata tror att det kan bero på att Japan inte känns så främmande och avlägset.

– Världen är mer grepp-bar numer, och avstånden känns inte så stora. Vi kan resa snabbt överallt. Japan har kommit närmare Sverige, i varje fall inom oss.