Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprop: Rösta i riksdagen för ett nödstopp av utförsäkringarna

Vi vädjar till de riksdagsledamöter i Allianspartierna som har gjort uppror mot den omänskliga sjukförsäkringspolitiken – visa att ni menar allvar! Rösta i dag, den 16 december, för den motion som skyndsamt vill stoppa alla utförsäkringar enligt fasta tidsgränser och i stället göra individuella bedömningar!

Ett bifall av motionen ger nytt hopp åt tiotusentals sjuka som behöver lång tid för att läka och återfå hälsa och arbetsförmåga. Det stoppar ett system som har förvärrat situationen för många som på grund av svår sjukdom eller sviter efter skador och funktionsnedsättningar är helt oförmögna till arbete. Följ ert sam-vete och rösta för ett nödstopp av utförsäkringarna!

Vi vädjar också till er att på sikt ta ansvar för en hållbar sjukförsäkring och inte nöja er med kosmetiska förändringar. Det räcker inte att ”slipa av kanterna” eller titta på enstaka detaljer ”med förstoringsglas”. Felet sitter inte i detaljer eller i att enstaka individer har kommit i kläm, som regeringen gör gällande. Felet sitter i själva systemet, som grundar sig på tron att så gott som alla sjuka klarar någon form av arbete.

Vi vädjar till er att stoppa det misslyckade experimentet att skicka dokumenterat svårt sjuka människor till Arbetsförmedlingen. Bara några ynkliga procent av dem som utförsäkrades vid årsskiftet har kommit i jobb på den reguljära arbetsmarknaden och över hälften av dem som skickades till Arbetsförmedlingen var i september tillbaka hos Försäkringskassan – ofta med ytterligare försämrad hälsa på grund av ekonomisk stress och oro för framtiden.

Experimentet har visat att det inte är Arbetsförmedlingen som kan lösa sjuka människors hälso-problem, det är sjukvården. Sjukvårdens brister måste inventeras och lösas. Satsningar måste göras på adekvat, individuellt inriktad rehabilitering, även för i dag eftersatta grupper. Det är den enda effektiva vägen tillbaka till hälsa och till-baka till arbetsmarknaden!

Våga rösta för förslaget att stoppa de förgörande sjukförsäkringarna! Sjuka människor måste ha rätt att vara sjuka utan ständig oro för sin försörjning.

Uppropet är undertecknat av 24 patientföreningar och nätverk för sjuka, organisationer för läkare och annan vårdpersonal, fackförbund, forskare, före detta ordföranden för Försäkringskassan, arbetsförmedlare, enskilda politiker inom Allianspartierna med flera.

I Västmanland är uppropet undertecknat av Handikappföreningarna, Skadeförbundet RTP, Nätverket SLUSSA och kommunpolitiker för Kristdemokraterna.

Maria Werme

Nätverket Slussa

Inge Sandin

för Handikappföreningarna i Västmanland

Michael Carlén

Skadeförbundet RTP i Västerås

Stefan Sturesson (KD)

kommunpolitiker i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel