Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörda känslor om kontantlöst

Meningarna är delade om bankernas övergång till kontantlösa kontor. Vissa är positiva, några bryr sig inte och andra är mycket kritiska.

På en bänk på Bäckby torg sitter Berit Jansson och Eivor Eriksson och njuter av sommarsolen. De har mycket bestämda åsikter om bankernas nyordning.

– Gud, så hemskt. Vi blir galna på det här, säger Berit Jansson och Eivor Eriksson nickar medhåll.

Med glimten i ögat beskriver de sig som bakåtsträvare. De tänker kämpa emot med näbbar och klor. Betala räkningar på nätet tänker de inte göra i första taget.

– Inte förrän vi blir absolut tvungna, säger Berit Jansson.

Damerna fruktar att det här bara är ett av de första stegen. Bussarna är redan kontantlösa och allt fler banker följer efter, snart står väl vanliga butiker på tur, tror de.

– Vi tycker inte om det här, säger Eivor Eriksson.

Berit Jansson erkänner att hon skaffat bankkort, fast under protest, betonar hon.

– Det var i vintras när det var så mycket snö och jag inte kunde ta mig till banken. Då var praktiskt med kort eftersom jag kunde skicka ett bud, förklarar hon.

Vid bankomaten på torget står Leif Sköld och tar ut pengar.

– Det här fungerar utmärkt, säger han. Jag använder kortet både för att betala med och för att ta ut kontanter, räkningarna betalar jag via autogiro.

För Göran Söderberg på Skallberget spelar det ingen roll att bankkontoren blir kontantlösa.

– Jag går aldrig in där, säger han. Jag behöver inte, jag klarar mig bra med kortet.

Men han tänker inte betala räkningar på nätet. Han kör med giro, eftersom han blivit blåst en gång litar han inte på datorer.