Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprört på bussmöte

Det var upprörda känslor när busslinjen, som går på landet öster om Västerås, diskuterades på ett stormöte i onsdags.

Tätare turer men färre linjer ska det bli, om tjänstemännen i Stadshuset får bestämma. Förslaget gillas inte av de boende på landsbygden öster om stan. Där riskerar många att bli helt utan bussförbindelse.

Från början var det tänkt att hela linjen, som går från Västerås via Tortuna–Kärsta–Orresta–Björksta–Kolmsta och tillbaka till Västerås, skulle tas bort.

Men på mötet i Björksta hembygdsgård diskuterades det senaste förslaget – att låta bussen gå fram till Orresta, men sedan vända tillbaka till Västerås igen.

– Det innebär ju ändå att halva turen försvinner. Hur ska de som till exempel bor i Björksta kunna ta sig till stan, undrar Lena Henriksson som var en av de cirka 300 deltagarna på mötet.

– Många på landet har inte bil utan är helt beroende av bussen för att kunna göra besök hos till exempel familjeläkaren. Och alla ungdomar som går på gymnasiet kommer inte att kunna ta sig till och från skolan, säger Lena Henriksson.

Översynen av busstrafiken i kommunen – projektet har fått namnet Smartkoll – är än så länge på diskussionsstadiet. Möten ordnas runt om i kommunen för att medborgarna ska få säga sitt.

Carin Lidman (S), ordförande i tekniska nämnden berättar att ett förslag om linjesträckningar ska lämnas till politikerna den 17 maj.

– Först då finns ett slutligt förslag. Men det här handlar också om pengar, säger hon.

Ingegerd Backlund