Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urholka inte LSS-reformen

Oron är nu mycket stor bland människor som behöver personlig assistans. Gradvisa inskränkningar och urholkningar från flera olika håll oroar.

Många berörda beskriver reformen som akut hotad.

För det första har rättspraxis under lång tid blivit allt snålare, och allt längre från hur reformen var tänkt när den drevs igenom av dåvarande Folkpartiledaren Bengt Westerberg 1994. Flera domar har stegvis höjt tröskeln för att få assistans och sammantaget har det fått helt orimliga konsekvenser.

Den som hastigt kan drabbas av livshotande tillstånd som svår epilepsi eller andningsuppehåll har inte rätt till stöd, om hen inte samtidigt har andra mycket stora behov.

För det andra har villkoren för assistansanordnarna har blivit allt tuffare.

Schablonersättningen har haft låg eller ingen uppräkning under flera års tid, samtidigt som Försäkringskassan dels övergår till efterskottsbetalning, dels har aviserat att det inte längre ska vara möjligt att spara timmar från en månad till en annan.

Socialdemokraterna talar mycket om fusk och överutnyttjande av assistans (VLT 15/6).

När finansministern ger exempel på var i statsbudgeten man kan spara är personer med omfattande funktionsnedsättningar det första exempel hon kommer på.

Många hade stora förhoppningar på den utredning om LSS som regeringen utlovat sedan länge. Men när utredningens direktiv presenterades nyligen blev oron i stället större. Ordet ”kostnader” nämns 41 gånger – ”valfrihet” inte någon gång. Även om utredaren är klokare än regeringen och kommer med konstruktiva förslag ska dessa inte presenteras förrän 2018. Det är viktigt att utredningen blir bra: Personer med funktionsnedsättningar ska få möjlighet att leva, inte bara överleva. LSS och personlig assistans behöver utvecklas, inte avvecklas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel