Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan givare blir det inga tiggare

Västeråspolitiker försöker, som framgår på nyhetsplats, att förbjuda tiggeri genom den lokala ordningsstadgan. Men när andra kommuner som Sala har försökt har det blivit nej. Polisen fick bakläxa när den avvisade rumänska medborgare som ägnat sig åt tiggeri. Västerås jurister verkar också tveksamma till att de ska kunna hitta något lämpligt lagrum.

Det är inte konstigt. Sverige är med i EU och har öppna gränser. Föreningar och hjälporganisationer har av tradition samlat in pengar på gator och torg. Det finns nog även en hel del politiker som har ”skramlat med bössor”. Människor bör ha rätt att röra sig fritt och det bör inte vara ett brott att be andra människor om pengar.

Därför blir det besvärligt att skriva lagar och förordningar som stoppar viss form av tiggeri men inte annan. Polis och andra myndigheter får nog fortsätta att försöka komma åt människohandel, andra brott eller hot och tiggeri genom vanlig spaning.

Som framgår av VLT:s artiklar är det svårt att belägga brottslighet och människo-handel. Då finns goda skäl att vara försiktig med regler som ger myndigheterna möjligheter att detaljreglera insamlingsverksamhet och tillåta det ena men förbjuda det andra ”tiggandet”.

Kanske kunde kampanjer mot allmän-heten göra skillnad. För här som ofta annars handlar det om tillgång och efterfrågan. Om vi verkligen tror att tiggeri är en skamfläck och tiggare utnyttjas bör vi väl alla upp-manas att inte ge något till dem som tigger.

Utan givare vore det inte någon poäng med att tigga. Dags för ”nolltolerans” mot givmilda människor som gör tiggeri möjligt?