Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan lek blir det ingen utveckling

Framtiden kräver kreativa människor med god problemlösningsförmåga.

Leken är livsviktig för barns utveckling, har många dimensioner och får inte underskattas. Miljön är av stor betydelse både ute och inne och att det finns en balans mellan styrda och fria aktiviteter.

För många styrda och planerade aktiviteter är negativt för barnens fantasi och kreativitet. Trygghet är en förutsättning för utveckling och lärande. Den senaste tiden har ordet bus förekommit i sammanhang, som berör barn.Vad innebär det?

Ordet bus låter inte positivt i mina öron , som har haft ett yrkesliv inom förskolan på olika nivåer. För barnen är lek för det mesta en allvarlig sysselsättning och bör så vara. En seriös lek innebär att barnen får utveckla kreativitet och fantasi.

Detta ställer krav på miljön, att storleken på barngruppen är anpassad så att de vuxna har möjlighet att överblicka det som händer i barngruppen. Kompetensen hos de vuxna är mycket betydelsefull.

Hög ljudnivå försämrar barnens lärande och trygghet, genom utökad stress.Betydelsen av det som sker i barns vardag under förskoleåldern kan inte nog framhållas, när det gäller läradeprocessen och tryggheten. Ibland verkar det saknas kunskap om det.

Varje barn behöver bli sett och uppskattat för sin egen skull, som är en bra grund för självkänslan, och hur framtiden kommer att gestalta sig för varje enskilt barn.

Forskning från 2006 har visat att drygt en tredjedel av svenska spädbarn saknar anknytning till sin vårdare. Detta är allvarligt och vilka blir konsekvenserna?

En reflektion kring detta är vilka orsaker som finns bakom allt klotter? Och att det saknas respekt för de döda på våra kyrkogårdar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel