Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning banade väg för eget företag

Många arbetslösa drömmer om driva eget företag. Vägen dit kan vara lång och snårig, men via utbildningsföretaget Eductus starta eget-utbildning har en av tre nått den drömmen. ”Jag hoppas vara igång i januari”, säger Åsa Holmberg.

Hon är en av totalt nio deltagare som nyligen fullföljt en åtta veckor lång starta eget-utbildning hos Eductus.

– Den har fungerat jättebra, en eloge till Eductus.

Åsa Holmberg har lång arbetslivserfarenhet. I över 20 år har hon jobbat som ekonom i olika företag och inom olika branscher, men blev arbetslös för knappt ett år sedan.

Snart är hon dock tillbaka på arbetsmarknaden – som egenföretagare.

– Jag ska starta en egen bokföringsbyrå och genom mitt företag ska jag hjälpa småföretagare med exempelvis löpande bokföring, bokslut, implementera affärsprogram och fungera som bollplank. Jag hoppas vara igång i januari, berättar hon.

För att få chans att delta i Eductus starta eget-utbildning krävs att man dels är inskriven hos Arbetsförmedlingen, dels att man har förutsättningarna för att tillgodogöra sig utbildningen.

Varje månad hålls ett informationsmöte på Arbetsförmedlingen kring utbildningen dit arbetslösa kallas. Därefter hålls intervjuer för att alltså se vilka som passar för den, berättar Henrik Kroon, utbildare på Eductus.

Vad har ni som leverantör av utbildningen för krav på deltagarna?

– Att deltagarna ska göra en affärsplan, att det är rätt person och att affärsidén håller. Ska man starta eget ska man vara välrustad och väl förberedd.

Starta eget-utbildningen har Eductus, på uppdrag av Arbetsförmedlingen, genomfört i drygt två år. Och det har gett resultat. Enligt Henrik Kroon har knappt ett 100-tal deltagare slutfört den.

– En tredjedel av deltagarna har förr eller senare startat eget företag. Den första gruppen jag körde för två år sedan, var det någon av dem som registrerade sitt företag nu, säger han.

Tommy Jansson, Arbetsförmedlingens kontaktperson mot utbildningen och den som jobbar mot de arbetslösa som vill starta eget, menar att den varit lyckad.

– Efter varje utbildning görs bedömningar via en gradering. Den här utbildningen har alltid fått bra bedömning av deltagarna, säger han.

Åsa Holmberg ser gärna att utbildningen pågår i längre än åtta veckor.

– Den borde vara längre. För mig innehåller den mycket kring företag som jag redan kan. Men för andra kan den vara för kort, menar hon.

– Jo, ju djupare man kan gå desto bättre för deltagarna, säger Tommy Jansson, som ska se över utbildningsperioden.