Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning i hjärt- och lungräddning för barn röstades ner – pengarna behövs till annat

Moderaten Carina Sjölund vill att föräldrar ska få lära sig hjärt- och lungräddning för barn på barnavårdscentralerna. Förslaget röstades dock ner under regionfullmäktigemötet.

Carina Sjölund (M), skriver i sin motion att omkring 200 barn i Sverige drabbas av oväntat hjärtstopp varje år. Hon menar att alla barn kan drabbas, men de vanligaste orsakerna är drunkning eller kvävning, oftast när barnet leker eller om det sätter i halsen.

Beslutet blev dock att avslå motionen. Anledningen var att hjärtstopp hos barn ansågs vara mycket ovanligt, att det skulle ta för mycket tid om hjärt- och lungräddning skulle införas på alla barnavårdscentraler och att pengarna behövs till annat.

– Yttrandet på motionen är både underligt och skrämmande. Ovanligt är inte lika med att det aldrig inträffar. Däremot är det en dålig anledning till att man inte ska ha bästa beredskap om det händer, sade Carina Sjölund, (M).

Dessutom ansåg hon att svaret väckte flera frågor.

– Det finns inga siffror på vad en utbildning i hjärt- och lungräddning skulle kosta. Det går även att låta andra aktörer utföra den här utbildningen. Sedan står det också att det går åt mycket tid, och då undrar jag hur man har räknat. Föräldrautbildningarna genomförs ju redan i grupp, då har jag svårt att tro att det skulle gå åt så mycket mer tid om man även inför hjärt- och lungräddning, fortsatte Carina Sjölund, (M).

Regionrådet Pernilla Rinsell, (MP), svarade att hon inte hittat några uppgifter om att det skulle vara så många som 200 barn som drabbas varje år i Sverige. Enligt de källor hon hänvisade till var det totalt 32 barn per år.

– Vilket gör det mycket ovanligt och eftersom det är så få som drabbas är det inte rimligt att införa utbildning i hjärt- och lungräddning för barn när det saknas en tydlig indikation på ett allmänt införande, sade Pernilla Rinsell, (MP), bland annat.

Men Carina Sjölund, (M), höll inte med.

– Det här kan vi inte förringa och vifta bort. Med en utbildning i hjärt- och lungräddning ges föräldrarna en möjlighet att hantera en akut situation. Hur mycket är ett barns liv värt?, sade hon.

Dan Avdic Karlsson, (V), tyckte att tonen bland politikerna var för hård och menade, precis som Pernilla Rinsell, att det handlar om prioriteringar och att pengarna behövs till annat eftersom det är så få som drabbas.

– Vi har inte de här resurserna. Det är lätt att ställa förslag, men om man har ansvar för ekonomin är det inte lika lätt att bifalla, sade Dan Avdic Karlsson, (V).

Pernilla Rinsell, (MP), menade att det är viktigare att lägga resurser på att förebygga olyckor.

– Hjärtstopp bland barn är mycket ovanlig och det vi har att ta ställning till är att införa en ny verksamhet som ska vara obligatorisk på alla barnavårdscentraler och det är inte rimligt när det är så få fall per år. Däremot är det otroligt viktigt att vi förebygger olyckor som kan ge hjärtstopp hos barn, och det ingår i föräldrautbildningen i dag, säger Pernilla Rinsell, (MP).

Läs också: Livsviktig kunskap att kunna livräddning

Läs också: Länet under snittet för hjärt-lungräddning

Efter en lång debatt blev beslutet att avslå motionen. Ett beslut som alla inte var överens om. 26 politiker röstade för att införa hjärt- och lungräddning för barn, 50 ansåg att motionen skulle avslås.