Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningsnej överklagas av friskolor

Tre friskolor som fått nej till att starta utbildningar i Västerås överklagar nu till Förvaltningsrätten. Kunskapsgymnasiet hävdar att det riskerar att förlora 10 procent av sina intäkter.

Skolinspektionen är den myndighet som avgör om en fristående skola får starta eller inte.

Kunskapsskolan ville starta ekonomiprogrammet med inriktning juridik vid Kunskapsgymnasiet i Västerås. Skolinspektionen sade nej, med motiveringen att det är få platser, lågt söktryck och att skolan inte visat med en riktad intresseundersökning att det blir tillräckligt med elever.

Till förvaltningsrätten svarar Kunskapsskolan att 2,4 miljoner kronor i intäkter rycks, när skolan är fullt utbyggd 2013, om inte inriktningen juridik får starta. Det ”kan endast mötas med en upptrappad kamp om eleverna”, skriver skolan samt hävdar att det finns efterfrågan på 12 platser.

Västerås idrottsgymnasium fick nej till att starta samhällsvetenskapliga programmet inriktning beteendevetenskap med motiveringen att det inte finns tillräckligt med elever, att det saknas rutiner för att hantera klagomål med mera.

I överklagandet hävdar Västerås idrottsgymnasium att planer och rutiner är utformade enligt lagar och regler.

Plusgymnasiet fick nej till att starta Barn- och fritidsprogrammet inriktning fritid och hälsa samt Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi då det skulle leda till svårigheter för Västerås kommuns utbildningar. Plusgymnasiet svarar att de har så få platser att det inte kan ge så allvarliga konsekvenser.