Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbrett fusk hos taxiägare

Tre avskyltade taxibilar. Flera chaufförer som arbetat samtidigt som de var sjukskrivna. Det är resultatet av en razzia mot taxiverksamheten i Västerås.

Det var på fredagskvällen den 1 april som polisen gjorde en riktad insats mot lagliga taxibilar i Västerås. För flera år sedan gjorde man liknande krafttag mot såväl svarttaxi som mot lagliga taxibilar, alltså sådana med gul registreringsskylt, taxameter och legitimerad förare.Liksom tidigare hade man med sig personal från Försäkringskassan, Skatteverket och Kronofogden.Det gav utdelning:

– Hade det bara varit poliser som kontrollerat, så hade vi bara kunnat kontrollera att fordonen följde lagen. Nu kunde även förarna kontrolleras, säger Börje Strömberg, informationschef vid Västmanlandspolisen.

Tre taxibilar hade sådana brister att de avskyltades, det kunde gälla misstänkt manipulerade taxametrar där plomberingen brutits eller bristande skattebetalning från taxiägarens sida.

Flera taxichaufförer ertappades med att vara i fullt arbete trots att de anmält sig som sjukskrivna eller arbetslösa – vilket de uppenbarligen inte varit. Det kan stå dem dyrt både rättsligt och vad gäller återbetalningskrav.

– En hårdnande konkurrens i branschen kan locka en del att mixtra med taxametern för att få lönsamhet, följer inte arbetstidsbestämmelser eller att man tar in förare som samtidigt är sjukskrivna eller arbetslösa och då kan köra mot lägre betalning, tror Jörgen Bergfast, chef för trafikpolisen i Västmanland.