Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbyggnad på Hälla stoppad

På Erikslund, handelsområdet på väster i Västerås, byggs det för fullt. Men i öster, på Hälla, är det tyst. Planerna för en utbyggnad av Hälla shopping har efter ett politiskt beslut lagts på is.

Peter Larsson, centrumledare för Hälla shopping är mycket besviken.

– Den här åtgärden begränsar konkurrensen, säger han. Här står det stilla, men man tillåts bygga i andra ändan av stan.

Det var i april 2009 som planerna för en utbyggnad presenterades, fastighetsägaren Eurocommercial Properties ville bygga ut, fördubbla handelsytan och ge plats för ytterligare 28 butiker.

Men sedan dess har inte mycket hänt, en ansökan om en förändring av detaljplanen för området bordlades i byggnadsnämnden i januari och det lär inte bli något beslut förrän tidigast i höst.

– Vi vill dels avvakta vad som händer med Ikeavaruhuset på Hälla, dels ta ett helhetsgrepp för området, säger byggnadsnämndens ordförande Clas Kugelberg (M).

– Det har varit kaotiskt på Hälla, inte minst när det gäller trafiken. Den planerade utbyggnaden Hälla shopping påverkar hela området.

Patrik Sörnell, som företräder fastighetsägaren, har svårt att se logiken i byggnadsnämndens bordläggning. Han menar att varje fastighetsägare får ta ansvar för sin egen verksamhet.

– Vi har en fungerande verksamhet i dag, vi vill utveckla Hälla shopping och satsa i Västerås, men som det ser ut nu får vi inte, säger Patrik Sörnell.

Några problem med att fylla de nya lokalerna tror han inte att det kommer att bli. Detta trots att det finns tomma lokaler i området.

– Vi har en kö av hyresgäster som vill in i Hälla shopping. Ica Maxi, som är en av Sveriges största dagligvarubutiker är en riktig magnet.

Patrik Sörnell vill få till ett möte med politikerna för att diskutera frågan, men hittills utan framgång.

Är Ikeavaruhuset ett alternativ?

– Vårt förstaval är en utbyggnad av Hälla shopping, svarar Patrik Sjönell. Vad som händer med Ikeahuset är för tidigt att uttala sig om.

Han påpekar också att Västerås stad satsar stort på utbyggnad av bostadsområden i de östra stadsdelarna, bland annat Gäddeholm, Irsta och Öster Mälarstrand.

– Vi vet att folk vill handla så nära hemmet som möjligt, säger han.

Clas Kugelberg förnekar att man ger Erikslund fördelar på bekostnad av Hälla.

– Det skulle vara oss fjärran att gynna någon av parterna, säger han.

Enligt uppgifter till VLT finns det partipolitiska överväganden bakom byggnadsnämndens beslut om bordläggning. Miljöpartiet i Västerås vacklar om vilket block partiet ska samarbeta med efter valet. Tidigare har man ingått i det rödgröna blocket, men efter valet 2006 har miljöpartiet regerat tillsammans med den borgerliga alliansen.

Partiet har ännu inte gett besked om vilken sida man ska välja efter valet i september. Något besked lär inte komma före valet.

Till saken hör att det var just miljöpartiet som i första hand ville bordlägga frågan om utbyggnaden av Hälla shopping.

Men Clas Kugelberg vill inte kännas vid några partitaktiska överväganden.

– Nämnden var enig i sitt beslut, säger han.

Mikael Vilbaste, miljöpartiets representant i byggnadsnämnden, säger att det var han som väckte frågan, och huvudorsaken är Ikea-husets framtid.