Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ute eller inne i midsommar?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Om drygt en vecka är det midsommar och de flesta av oss är mycket intresserade av hur vädret ska bli. Kommer man kunna vara ute utan att bli blöt och frusen?

Midsommar infaller ungefär vid tiden för sommarsolståndet, dvs då vi har årets längst dag och kortaste natt. Tittar vi storskaligt så finns det fortfarande under juni en del kalluft kvar över norra Ishavet och Grönland som kan strömma söderut och spela oss ett spratt. Temperaturerna och vädret kan därför skifta ordentlig från år till år beroende på var luften kommer ifrån. Intrycket är dock att många verkar ha uppfattningen att midsommarafton brukar vara en dag med ganska dåligt väder. En riktigt kall midsommarafton inträffade 1987. Då hade Stockholm 11 grader som högst och i de inre delarna av Norrland var det på vissa platser nära noll grader. Midsommarafton 1935 var däremot riktigt varm i hela landet med hela 35 grader i Sveg, vilket är den högsta uppmätta midsommartemperaturen. Även 1970 var det varmt. Hur blir då midsommaraftonen i år? Den senaste prognosen håller kalluften borta från landet och det ser ut att bli hyfsat varmt med drygt 20 grader i söder och 15-20 i norr. Växlande molnighet men över främst Norrland risk för någon skur. Lapplandsfjällen ser dock ut att få regn och då svalare.