Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uteserveringar kan bli rökfria

Rökförbud på uteserveringar och andra offentliga platser kan bli lag. ”Varför ska rökare vara normen? I stället vill vi utgå från dem som inte röker”, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) till VLT.

”Tio år har gått sedan rökförbudet på krogen infördes. Mer än 100 000 svenskar har dött av rökning sedan dess. Regeringen vill nu utreda skarpare åtgärder. Rökförbud på uteserveringar, exponeringsförbud i butiker och neutrala förpackningar är tre av förslagen”, skriver folkhälsominister Gabriel Wikström i en debattartikel.

Han berättar att regeringen gett en utredare i uppdrag att utreda möjligheterna att skärpa lagen för att minska rökningen.

Måste man ha förbud, räcker det inte att säga till rökare att flytta sig eller fimpa?

– Det är inte alltid så lätt och bara för att man behöver vara på en plats ska man inte behöva utsättas för passiv rökning, säger Gabriel Wikström.

När VLT frågar Milian Penahi och Robert Malmberg som tar en cigarett i väntan på bussen så tycker de att ett rökförbud på uteserveringar låter bra.

– Jag tror att det är bra för dem som inte vill behöva andas in rök att slippa det på offentliga platser, typ uteserveringar, säger Milian Penahi.

Han tycker att den som vill röka ska få göra det men att man i så fall får göra det på andra platser.