Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmätt bil körs av fogden

Omdömeslöst men inte olagligt. Så säger chefen för kronofogden om att en anställds fru köpt bilar som myndigheten beslagtagit. 

Tänk dig att kronofogden har mätt ut din bil och sålt den exekutivt. Någon månad senare ser du en av stadens kronoinspektörer köra den till jobbet.

Hur skulle det påverka ditt förtroende för myndigheten?

Frågan är inte rent hypotetisk. I februari 2010 och i januari 2011 vann en Västeråskvinna – gift med en kronoinspektör – anbudsförfarandena för två utmätta personbilar. Den ena bilen disponeras i dag av kronoinspektören.

– Men det är min fru som äger den och hon som har lagt anbud på den. Att det skulle se illa ut har jag inte ens tänkt på, säger inspektören.

Han påpekar att han inte på något sätt var inblandad i utmätningen av bilarna och att köpen därför inte bryter mot lagen.

– Man kan ju inte diskriminera en hel yrkesgrupp. I så fall skulle man ju sätta förbud mot det, säger han.

Hur vanligt är det att ni inspektörer gör så här?

– Det har jag inget grepp om. Jag vet bara en som har köpt på exekutiv auktion via ombud.

Ombud för att inte själv kopplas ihop med förvärvet?

– Ja, precis.

Vid en internrevision 2009 konstaterade Kronofogdemyndigheten att man inte har en aning om hur vanligt det är att den egna personalen köper vid exekutiv försäljning eller auktion.

Däremot har myndigheten sedan en tid tillbaka riktlinjer på området, men de är tämligen lama. Om den anställde inte varit inblandad i utmätningen finns det bara en ”rekommendation” om att aldrig lägga bud vid exekutiv försäljning. Och de gäller över huvud taget inte anhöriga till den anställde.

Bo Johnsson, enhetschef för Kronofogdemyndigheten i Västerås, säger sig inte känna till omständigheterna kring de köp som kronoinspektörens hustru gjort.

– Men om en medarbetare vid kronofogden skulle bidra till att nära släktingar köper utmätt egendom så är detta både olämpligt och omdömeslöst – även om det inte inverkat på försäljningens utgång, säger Bo Johnsson.

Den uppfattningen delas av Tommy Harnesk, enhetschef i Stockholm:

– Det finns inte lagstöd för att hindra en närstående att göra köp. Men om min fru skulle gå på exekutiv auktion och köpa egendom skulle det inte vara okej. Och jag skulle absolut inte köra en bil som var förvärvad genom exekutiv auktion, säger han.

Någon verklig risk för fusk vid anbudsförfarandet existerar dock inte. Inte ens den tjänsteman som håller i försäljningen ska kunna se vilka bud som inkommit innan anbudstiden löpt ut.