Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpressning gav fängelse

Tre män från Stockholmstrakten, 25, 30 och 31 år gamla, döms till åtta respektive nio måndars fängelse för utpressning mot en 48-årig Surahammarsbo.

Männen ska också solidariskt utge skadestånd på 15 000 kronor till 48-åringen.

Det är ett betydligt mildare straff än det åklagaren Fredrik Sandberg yrkat på. Nämligen grov utpressning och minst fyra år fängelsestraff för samtliga.

Enligt åklagaren skulle de tre männen har trängt sig i 48-åringens lägenhet där de hotat honom och hans fru med pistol. Männen ska ha krävt 500 000 kronor och som säkerhet tagit med sig männens lägenhetsnycklar och båda hans och kvinnans pass. Nästa dag greps männen när de var på väg att hämta pengarna.

Domstolen anser det emellertid inte bevisat att männen använde vapen när de krävde pengarna. Inte heller är det bevisat att summan ska ha varit större än 200 000 kronor. Att de var flera vid utpressningstillfället är inte tillräckligt för att döma till grov utpressning, konstaterar tingsrätten.

Domen var inte helt överraskande. En av männen, släpptes efter rättgången fri, i väntan på dom.