Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning om 9A: Skolan fuskade inte med proven

I dag offentliggörs Örebro kommuns utredning om misstänkt fusk vid nationella provet i matematik på Mikaelsskolan. Men redan nu kan NA berätta vad utredningen visar: Inga fel har begåtts av skolan.

Stor lättnad. Det känner fuskanklagade Stavros Louca när han får beskedet av NA. Han är superpedagogen som kom till Örebro i vintras för att lyfta elevernas mattekunskaper i SVT-produktionen Klass 9A.

– Jag visste hela tiden att de skulle komma fram till detta eftersom jag inte sett det nationella provet i förväg, men det är klart. Det känns väldigt skönt att jag nu blir rättfärdigad inför eleverna. Jag har förstått att jag har en stor plats i deras hjärta, en plats som man försökt svartmåla.

Inga fel i handhavandetStavros Louca berättar om tiden som förflutit sedan han blev anklagad för fusk i mitten av maj:

– Jag brukar säga att en ren himmel har inget att frukta, men jag kan inte dölja att jag blivit känslomässigt berörd av anklagelserna. Jag har blivit lite deprimerad faktiskt och tänkt: Vad tänker människor om mig?

Bara rektorn hade nyckelUtredningen visar att proven har förvarats på rätt sätt. De har legat förseglade i ett låst dokumentskåp i rektorns låsta rum. Bara rektorn hade nyckel till skåpet. Dagen före det nationella provet i matematik öppnades provet av rektorn och en lärare, helt enligt reglerna.

– Det finns inga fel i handhavandet från Mikaelskolan, säger programdirektören Marie Holm på Örebro kommun och fortsätter:

– Kommunens uppgift var att utreda om skolan gjort något fel och vi har kommit fram till att skolan agerat helt korrekt. Nu överlämnar vi resten av utredningen till skolinspektionen.

Resultatet offentliggörsRektor Elisabeth Brynje Starfelt på Mikaelskolan säger att det känns skönt att någon utifrån bekräftat var hon redan visste.

– Det här resultatet blev vad jag trodde, och det känns bra att det nu finns utrett att allt gått till enligt regelverket.

I morgon, onsdag, kommer skolan att kunna offentliggöra niornas resultat på de nationella proven. När anklagelserna om fusk kom beslutade rektorn att samtliga nior på skolan skulle skriva om provet i matematik.

Det skedde den 12 maj. Det är bara resultatet från omskrivningen som räknas.