Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning visar: Handläggare var jävig

Västeråsprofilen Björn Klingmalm var jävig i flera fall då han placerade långtidsarbetslösa på sin väns företag. Det visar arbetsförmedlingens egen utredning.

I utredningen, som gjorts med anledning av VLT:s artikel den 10 juni i år, har arbetsförmedlingen hittat sex beslut där det finns ”uppenbara skäl” att ifrågasätta Björn Klingmalms opartiskhet. Samtliga gäller placeringar på hans gode vän Bosse Brixemans företag Executive People.

Hur reagerar du på det, Kauko Leppälä, chef för arbetsförmedlingen i Västerås?

– Inte på något särskilt sätt, mer än att man konstaterar att det var ett faktum.

Björn Klingmalm har varit medveten om sin jävighet och haft ett samtal med Bosse Brixeman om detta redan 2013. Trots det har han fattat minst två beslut efter det.

– Det är definitivt inte bra. Men det är inte så att det tas lätt på inom myndigheten, säger Kauko Leppälä.

Läs också: Är alla som känner Björn Klingmalm diskvalificerade som presumtiva arbetsgivare?

Däremot anses det inte bekräftat att han skulle ha påverkat andra handläggare att godkänna placeringar på vännens företag. Inte heller att han gjort uppföljningar på plats, som han först bekräftade för VLT, men sedan tog tillbaka.

Alla beslut Björn Klingmalm fattat för Executive People, utom ett, är äldre än två år. Då betraktas de som preskriberade och kommer inte att leda till några disciplinpåföljder som löneavdrag, varning eller uppsägnig. Det sista, som var ett kompletterande beslut, anses inte ensamt motivera någon disciplinpåföljd.

Däremot finns det skäl att genomföra ett ”korrigerande samtal” med Björn Klingmalm, slår utredningen fast.

Björn Klingmalm har kvar sin anställning på arbetsförmedlingen. Han har erbjudits att kommentera den här artikeln, men avböjt.

Läs också: Jobbar man på AF måste man hålla isär roller

Vet du mer om arbetsförmedlingens hantering av långtidsarbetslösa? Hör av dig till Karin Thornberg på telefon, 021-19 92 76 eller mejla. Du får självklart vara anonym som uppgiftslämnare.