Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea avfyrade ny robot

Nordkorea har testskjutit en ny ballistisk robot, rapporterar bland annat AFP.

Annons

Under fredagen möttes FN:s säkerhetsråd i New York för att diskutera situationen i Nordkorea. Säkerhetsrådet uppmanade därefter Nordkorea att omedelbart avsluta sitt kärnvapenprogram och sina robottester, uppger SVT.

Kort därefter svarade Nordkorea med en ny testskjutning av en ballistisk robot. Enligt Reuters ska roboten ha avfyrats tidigt på lördagsmorgonen, lokal tid, från en plats norr om huvudstaden Pyongyang.

Medier från både Sydkorea och USA rapporterar att provskjutningen ser ut att ha misslyckats och roboten tros ha exploderat i luften innan den lämnade landet.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson uppmanar nu alla länder att avsluta alla diplomatiska förbindelser med Nordkorea. Han utesluter dessutom inte att USA kommer att agera.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström är starkt kritisk och Sverige är ett av de land som fördömer Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram. I ett uttalande, som kom före Nordkoreas nya testskjutning, sa hon:

Spänningarna på den koreanska halvön är höga. Situationen är mycket oroande både för regionen och för världen i övrigt. Det finns en ökad risk för misstag, missförståelse och felbedömningar.

Mer läsning:

Nordkorea spränger Vita huset i propagandafilm – se det galna videoklippet

Amerikansk atom-ubåt anländer till Sydkorea

Sydkorea kritiserar Trump för påstådd armadabluff

USA:s vice president: "Nordkorea farligaste och mest akuta hotet mot fred"

Nordkorea varnar USA för "katastrofala följder"

----------------------------------------------------

Fakta: Ballistisk robot

Vapen som kännetecknas av att huvuddelen av banan är en fri kastbana (därav namnet) i vilken robotens rörelse endast påverkas av jordens.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons