Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya fredssamtal om Syrien inleds i Kazakstan

Nu har regeringen i Syrien och de stridande rebellgrupperna inlett nya fredssamtal i Astana, huvustaden i Kazakstan.

Annons

Den syriska regeringen och rebellgrupperna har under måndagsmorgonen satt sig ned för att diskutera fred i Syrien i huvudstaden Astana i Kazakstan.

– Den nuvarande svåra situationen i Syrien har uppmärksammats i hela världen. Jag måste erkänna att den blodiga konflikten, som har pågått i cirka sex år, inte har fört med sig något annat än elände och sorg till det heliga landet där olika civilisationer och kulturer en gång levde, sade Nursultan Nazarbayev, president i Kazakstan, när mötet öppnade, enligt den Kremltrogna nyhetsbyrån RT.

Den syriska regeringen anser att de flesta av de rebellgrupper som deltar i konferensen är terroristgrupper. Regeringen säger sig ändå vara beredda på att föra en dialog med de väpnade grupperna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera av de större beväpnade rebellgrupperna ska vara på plats vid fredssamtalen, bland annat Jaysh al-Islam.

– Vi kommer inte att ingå några politiska diskussioner och allt kretsar kring vapenvilan och den humanitära dimensionen att lindra lidandet för syrierna under belägring ,och att släppa fångar fria, samt leverans av bistånd, säger Yahya al Aridi, en talesman för oppositionen, till Reuters.

Fredssamtalen förmedlas av Ryssland, Turkiet och Iran. Enligt Reuters har oppositionen varit besviken över Moskvas oförmåga att uppfylla rollen som förmedlare och att man satt för lite press på Hizboollah-milisen, vilket hotar att förstöra vapenvilan som infördes i december.

Med på mötena kommer representanter från värdländerna att vara samt en FN-delegation under ledning av FN: s särskilda sändebud Staffan de Mistura. USA: s ambassadör i Kazakstan George Krol ska vara med för att lyssna på samtalen, rapporterar RT.

Mer läsning

Annons