Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk uppges vara död efter kraftig jordbävning utanför Turkiets kust

Artikel 1 av 4
Jordbävningen utanför Kos
Visa alla artiklar

Vid halv ett-tiden natten mot fredagen inträffade en jordbävning sydöst om Turkiets kust. En svensk uppges ha dött på den grekiska ön Kos, rapporterar nyhetsbyrån APF.

Annons

(Uppdaterad 09.21)

AFP rapporterar att minst två personer, varav en svensk medborgare, ska ha dött till följd av skalvet. Men Utrikesdepartementet kan inte bekräfta att en svensk dött efter jordbävningen, rapporterar Expressen.

– Jag har också hört uppgifter om det, men kan inte bekräfta dem i nuläget. Vi har enbart uppgifter om enstaka skadade svenskar, säger Sofia Karlberg på UD:s presstjänst till Expressen.

Den andra personen som omkommit är från Turkiet, rapporterar myndigheter i Grekland.

UD skriver på sin hemsida att ambassaden följer händelsen. Svenskar som är på plats i området bör följa de lokala myndigheternas råd, uppmanar UD. Svenskar uppmanas också att kontakta sina anhöriga i Sverige.

– Ambassaden i Aten och generalkonsulatet följer händelserna och har kontakt med lokala myndigheter, säger Catarina Axelsson, presskommunikatör på UD till Expressen.

Enligt Expressen ska jordbävningen ha mätt 6,7 på richterskalan. Skalvet skedde i Egeiska havet strax utanför Bodrum i Turkiet och ska även ha nått till de populära semesteröarna Kos och Rhodos i Grekland.

Enligt Expressen ska flera personer som befinner sig på öarna ha vaknat av jordbävningen.

– Hela byggnaden började skaka, det kändes som man var i en virvelvind. Saker och ting började lossa från väggarna, säger Isak Bergh som befinner sig på Kos, till Expressen.

Under natten kom rapporter från Nyhetsbyrån AFP rapporterar om att mer än 100 personer skadats till följd av jordbävningen.

Enligt Aftonbladet ska flera hotell på öarna i Grekland och i Turkiet ha utrymts.

Aftonbladet skriver även att Utrikesdepartementet har kontakt med svenska ambassaden i Aten för att få mer information om händelsen.

Alla artiklar i
Jordbävningen utanför Kos
Annons